Det skal bli betraktelig vanskeligere å være flyktning i Danmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Det skal bli betraktelig vanskeligere å være flyktning i Danmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

vedtatt i dag:

Danskene skal beslaglegge flyktningenes verdisaker

Omstridte asyltiltak vedtatt i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske folkevalgte vedtok tirsdag omstridte innstramminger av landets asylpolitikk. Et av tiltakene er beslagleggelse av verdisaker fra flyktninger.

«Smykkelov»

Loven som i Danmark kalles «smykkeloven», innebærer at asylsøkere som kommer til Danmark, må gi fra seg eventuelle verdisaker som er verdt mer enn 10.000 kroner.

Gifteringer og andre gjenstander med stor affeksjonsverdi er unntatt fra regelen.

I tillegg skal pengebeløp som overstiger 10.000 kroner per asylsøker, beslaglegges. Verdiene de gir fra seg, skal brukes til å finansiere mat og opphold mens søknadene behandles.

De som vil søke om familiegjenforening, risikerer heretter å måtte vente i tre år i stedet for ett. Familiemedlemmenes reise til Danmark må betales av asylsøkerne selv.

81 representanter i Folketinget stemte for, og 27 stemte mot forslaget. Kun en stemte blankt.

Kraftig kritikk

Innstrammingene har fått mye omtale i internasjonale medier, og de er blitt kritisert av FNs høykommissær for flyktninger, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Europarådet og menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Danske motstandere har uttalt at lovendringen vil skade Danmarks rykte internasjonalt.

Det danske Folketinget diskuterte lovendringen i tre timer før det ble vedtatt tirsdag ettermiddag. Danskene forsvarer lovendringen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kalt det det mest misforståtte lovforslaget noensinne.

Mister krav på støtte

– Det er helt åpenbart at man ikke kan få kontanthjelp hvis man har en fri formue på 10.000 kroner. Regler som også gjelder for alle dansker, sa Løkke Rasmussen til TV 2 Danmark tidligere i år.

Praksisen med å beslaglegge store pengebeløp og verdisaker fra asylsaker finnes imidlertid allerede i enkelte andre europeiske land.

I Nederland kan asylsøkere få redusert økonomisk støtte hvis de har sparepenger og verdisaker som tilsvarer mer enn 56.000 kroner, ifølge avisa The Guardian.

Ikke aktuelt i Norge

Det er ikke aktuelt for Norge å konfiskere asylsøkeres verdisaker.

– Det er ikke aktuell norsk politikk. Du kan være rik og forfulgt ifølge flyktningkonvensjonen. Den skal være et grunnleggende prinsipp for vår behandling, sier Solberg til NTB.

Men hun understreker at asylsøkere i Norge ikke nødvendigvis skal ha tilgang på alle gratistjenester i Norge hvis de har evne til å betale for seg.

– Det er et helt annet prinsipp. Men vi beslaglegger ikke penger fra folk som kommer til Norge. Det er flyktningkonvensjonen som er grunnlaget for vurderingen av om du har behov for beskyttelse i Norge, ikke om du er fattig eller rik, sier statsministeren.

(©NTB/TV 2)