Abdul Rahim er veldig glad for å få en ny mulighet for å få asylsøknaden sin behandlet i Norge. FOTO: Anja Lohne Holm/TV 2
Abdul Rahim er veldig glad for å få en ny mulighet for å få asylsøknaden sin behandlet i Norge. FOTO: Anja Lohne Holm/TV 2

Russland-ankomne kan få asylsøknader behandlet

VESTLEIREN/FINNMARK (TV 2) Statsminister Erna Solberg (H) åpner for at 4800 asylsøkerne som hadde engangsvisum i Russland, får sine asylsøknader behandlet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har hele tiden ment at de som kom på turistvisum, er Russlands ansvar og at de skal tilbake. Men hvis vi ikke får det til, er alternativet at vi må behandle sakene, sier Solberg til VG.

Abdul Rahim (24) fra Afghanistan kommer smilende ut i snødrevet i Vestleiren. Han er en av de som sto på listen til UDI over de som skulle sendes ut sist fredag. Han var forberedt til å gå på bussen i Vestleiren, da meldingen kom om de nye instruksene kom.

Fra full forvirring, til full bevegelsesfrihet

– Jeg er veldig veldig glad, jeg lengter bare tilbake til Lofoten, sier den unge flyktningen til TV 2.

Rahim kom over grensen på Storskog i oktober, og hadde vært i Russland på studentvisum siden 2013. Visumet hans har har gått ut, og fremtiden var veldig usikker da han bestemte seg for å ta seg til Norge.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg drar fra Kirkenes i morgen. Jeg vil tilbake til Lofoten så fort som mulig, sier Rahim.

Han sier han har fått en ny 'familie' der, og har fått venner som sier de gleder seg til at han kommer tilbake. Han ønsker mest av alt å kunne fullføre studier og få en bedre fremtid enn den som lå foran ham forrige uke.

Nå kan jeg få en advokat som kan hjelpe meg, som kan undersøke om jeg har mulighet til å bli i Norge eller ikke, sier han til TV 2.

Meldeplikt

– Alle asylsøkerne i Vestleiren har fått beskjed om at de kan dra hvor de vil i Norge, mot at de oppgir en adresse hvor de oppholder seg, og betaler reisen selv, sier stedlig leder for ankomstsenteret i Finnmark, UDI, Siri Rustad til TV 2.

LEK I NYSNØEN: Det er mange barnefamilier i Vestleiren som ligger like ved flyplassen i Kirkenes. FOTO: Kevin Benum Kjeldsrud/TV 2
LEK I NYSNØEN: Det er mange barnefamilier i Vestleiren som ligger like ved flyplassen i Kirkenes. FOTO: Kevin Benum Kjeldsrud/TV 2

Hvis de ikke følger denne regelen, blir saken deres henlagt og de vil ikke lenger vurderes som asylsøkere, opplyser Rustad.

Den nye instruksen fra regjeringen kommer etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov varslet at Russland ikke vil ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge, fordi de har brutt russiske lover.

Dette er flyktningene som har kommet over Storskog

– Det er ikke noe nytt i det han sier. Russerne har ikke innrømmet at de skal ta tilbake de som ikke har varig opphold eller multivisum. Nå mener russerne også, av sikkerhetsgrunner, at de ikke kan reise tilbake over Storskog, sier Solberg.

Det er hittil ankommet vel 5500 flyktninger fra Russland til Norge over grenseovergangen Storskog ved Kirkenes. Mange av dem er barnefamilier.

Norge returnerte vel 200 asylsøkere inntil russiske myndigheter satte en stopper for returene.

(©NTB/TV 2)