KJENDIS: Polfarer Henry Worsley omkom under sitt forsøk på å krysse Antarktis alene. Til venstre sammen med prins William i oktober. FOTO: AP 
KJENDIS: Polfarer Henry Worsley omkom under sitt forsøk på å krysse Antarktis alene. Til venstre sammen med prins William i oktober. FOTO: AP 

Kjent polfarer omkom etter historisk rekordforsøk

Henry Worsley (55) forsøkte å krysse Antarktis via polpunktet alene. Hadde kun 48 kilometer igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske oppdagelsesfarer- og polfarer Henry Worsley, er død.

Det skriver The Guardian.

Den tidligere britiske offiseren hadde i 71 dager forsøkt å krysse Antarktis alene fra hav til hav via Sørpolen-punktet uten hjelp som den første, da han måtte ringe etter hjelp.

Fredag ble han fraktet ut av isområdet og til et sykehus i Chile.

– Det er med knust hjerte og tristhet jeg må fortelle at min mann, Henry Worsley, har dødd av organsvikt tross alle anstrengelser på sykehuset, heter det i en uttalelse fra kona Joanna.

Den tidligere oberstløytnanten i den britiske hæren har i over to måneder vandret alene, ofte i snøstormer over den lumske isen i temperaturer ned mot minus 44 grader.

På 71 dager hadde han tilbakelagt 1470 kilometer og hadde kun 48 kilometer igjen til målet da han fikk så store problemer at han måtte tilkalle hjelp.

Etter å ha brukt to dager ute av stand til å flytte teltet sitt på grunn av utmattelse og alvorlig dehydrering besluttet tobarnsfaren at han måtte kaste inn håndkleet.

Han ble fløyet til et sykehus i Punta Arenas i Chile. Der ble det konstatert at han hadde infeksjon.

Han ble hasteoperert, men døde søndag.

Ville gjennomføre Shackletons ekspedisjon

Worsleys ekspedisjon var et forsøk på å gjennomføre Sir Ernest Shackletons ufullendte polekspedisjon i 1915.

Målet var å gjennomføre Shackletons ekspedisjon om å krysse kontinentet fra hav til hav via polpunktet, men denne gang helt alene og uten hjelp.

Før han døde uttrykte Worsley sin sorg over å ikke lykkes med ekspedisjonen.

– De 72 dagene alene i Antarktis med over 1470 kilometer tilbakelagt og en gradvis nedsliping av min fysiske utholdenhet tok sin slutt i dag, og det er med sorg jeg rapporterer at reisen er slutt. Så nær målet mitt, sa han.

Prins William: – Vi har mistet en venn

Prins William, som var ekspedisjonens beskytter, uttrykker sorg over at polfareren er død og sier han og prins Harry har mistet en god venn.

– Harry og jeg er veldig trist over tapet av Henry Worsley. Han var en mann som viste stort mot og besluttsomhet, og vi er utrolig stolte av å være assosiert med ham. Vi har mistet en venn, men han vil fortsatt være en kilde til inspirasjon for oss alle, heter det i en uttalelse.

Rammet av katastrofe

Etter at Roald Amundsen vant kappløpet om Sørpolen forsøkte Shackleton å krysse kontinentet fra hav til hav via polpunktet, den såkalte Endurance-ekspedisjonen.

Ekspedisjonen ble rammet av en katastrofe da skipet «Endurance» satte seg fast i pakkisen og langsomt ble knust før landgruppene var satt i land.

Mannskapet kom seg av skipet uten tap av liv, og dette var senere med på å gi Shackleton heltestatus, selv om det ikke var åpenbart med en gang.

I 1921 returnerte han til Antarktis med Shackleton–Rowett-ekspedisjonen med mål om å gjennomføre et program av kartlegging og vitenskapelige aktiviteter. Før ekspedisjonen startet opp døde Shackleton av hjerteinfarkt.