Politiet: Rundlurer eldre damer og tapper kontoene deres for titusenvis av kroner

Mandag kveld på «Åsted Norge» ble sladden fjernet i håp om at DU kan hjelpe til i jakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING: Onsdag ble to menn i slutten av 50-årene tatt etter tips fra publikum. TV 2 har derfor fjerne de usladdede bildene.

Ifølge politiet samarbeider de to om å følge etter eldre, enslige kvinner på Oslos østkant hjem fra butikken, for å deretter tappe bankkontoene deres.

– Vi ser på dette som grovt. Det er kynisk å gå på sårbare eldre og utnytte dem på den måten de gjør, sier Janne Stømner, stasjonssjef på Manglerud politistasjon til Åsted Norge.

Politiet mener de to står bak tre tilfeller av svindling av eldre damer i desember. To av kvinnene har blitt frastjålet omtrent 40.000 kroner hver. Politiet ønsker publikum sin hjelp til å stoppe svindelen.

– Felles for de tre, er at de er eldre kvinner som bor alene. Etter at de har vært i butikken, blitt de møtt i oppgangen idet de er i ferd med å låse seg inn hjemme. En mann som blir beskrevet som hyggelig og litt kraftig, spør på norsk om han skal hjelpe kvinnene inn med varene. Når det er gjort, og varene er satt pent utenfor døra, har håndveske med lommebok og bankkort forsvunnet, sier Stømner.

Se premieren på Åsted Norge på TV 2 Sumo!

Følger etter fra butikken

I dagene før jul ble kortet til en 93-åring fra Lambertseter tappet for 37.600 kroner.

En 89 år gammel kvinne fra Høyenhall som ble utsatt for det samme, ble frastjålet sin lommebok med 400 kroner i kontanter. Hun fikk sperret bankkortet før det ble misbrukt.

Det gikk kun to timer fra en 79-åring fra Oppsal oppdaget at kortet var borte, til hun fikk sperret det. I løpet av de to timene hadde noen dratt kortet hennes for 42.920 kroner.

– Vi tror de har fulgt med på de eldre mens de har handlet, og observert pin-koden. De følger deretter etter hjem fra butikken, og er svært hyggelige og behjelpelige, sier Stømner.

Slik ble 79-åringens bankkort misbrukt før hun rakk å sperre det:

På nøyaktig èn time klarer de to å få ut 42.920 kroner på kortet.

Mandag 21. desember 2015

Kl 13.57 Rimi, Vossegata 34: 110 kr

Kl 13.58 Rimi, Vossegata 34: 2.001 kr

Kl 14.02 Tippestua, Torshovgata 15: 110 kr

Kl 14.05 Nordea minibank (Narvesen): Torshovgata 6: 9.800 kr

Kl 14.24 Kicks, Steen & Strøm: 2.365 kr

Kl 14.36 Steen & Strøm: 6.644 kr

Kl 14.43 Steen & Strøm: 3.297 kr

Kl 14.53 Steen & Strøm: 15.994 kr

Kl 14.45 Steen & Strøm: 1.399 kr

Kl 14.57 Gant, Steen & Strøm: 1.200 kr

Merk: I tidsrommet fra kl 14.36-14.45 er bankkortet belastet fire beløp fra ”Department & St. Torpveien 13 Sandefjord”. Dette er Steen & Strøm. Regnskapsavdelingen til varehuset ligger i Sandefjord.

Totalt: 42.920 kroner

Synes det er flaut

Ingen av de tre kvinnene ønsker å la seg intervjue om episoden.

– I den generasjonen er man opplært til å være høflige og tro godt om folk. De takker ja når folk kommer og tilbyr hjelp. Men plutselig er lommebok og veske borte. I ettertid føler de seg jo lurt, og nesten litt flaue: ”At jeg kunne være så dum.” Men disse er profesjonelle. Hvis andre har opplevd tilsvarende, oppfordrer vi dem til å ta kontakt med politiet, sier Stømner.

Overvåkingsbilder viser 79-åringen sitt bankkort bli brukt på ulike steder i byen. Politiet mener at èn person svindler til seg bankkortene, mens en annen misbruker dem. Politiet mener flere overvåkingsvideoer fra Steen & Strøm viser hvordan de to samarbeider om svindelen.

– Det er èn mann som ser ganske høy og slank ut. Vi vet at han har vært på Rimi på Torshov og brukt 79-åringen sitt kort. Senere ser vi denne personen på Steen & Strøm operere med en mann som er litt lavere og litt kraftigere. Vi tror sistnevnte er den som følger etter kvinnene fra butikken og hjelper dem inn med varene, sier Stømner.

– Takk høflig nei

Stasjonssjefen på Manglerud politistasjon har en klar oppfordring til eldre og deres pårørende:

– Vær forsiktig når du slår koden. Hold handen over for å skjule den. Ikke oppbevar koden sammen med kortet. Trekk deg unna hvis du opplever at folk er for nærgående, eller at du har en følelse av at det er noe som ikke stemmer. Vær tydelig, og takk høflig nei. Vær veldig bevisst på at du ikke ønsker å få noen hjelp, sier Janne Stømner.

Går ut med bilde i Åsted Norge

Nå vil politiet ha hjelp. I saken ser du de to mennene usensurert, og bildet av de mistenkte eldresvindlerne ble også vist i kveldens utgave av Åsted Norge.

Vet du noe eller kan du ha sett noe som kan hjelpe politiet med å identifisere de to mennene?

Kontakt Manglerud politistasjon på telefon 22 70 52 03.

TAPPET KONTOEN: Denne utskriften viser hvordan svindlerne systematisk tappet kontoen til den 79 år gamle damen kort tid etter at de stakk av med lommeboka. Foto: Politiet
TAPPET KONTOEN: Denne utskriften viser hvordan svindlerne systematisk tappet kontoen til den 79 år gamle damen kort tid etter at de stakk av med lommeboka. Foto: Politiet