Partisplid i Høyre om eggdonasjon:

Hanne (22) nektet å vente på politikerne – brukte 200.000 på å bli gravid i utlandet

20 år gammel fikk Hanne Sørhøy vite at hun ikke har flere egg igjen og ikke kan bli mor i Norge. Nå har hun og mannen vært i utlandet for å bli gravide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hanne Sørhøy (22) var nesten ferdigutdannet sykepleier. Mannen, Rune Iversen (31), var i full jobb som bilmekaniker, og de to hadde kjøpt hus i Steinkjer. Alt lå til rette for familieforøkelse og barnerommet var allerede fullt av hjemmestrikkede barneklær.

– Det eneste som manglet var barn, sier Hanne (22).

– Den verste beskjeden jeg kunne få

Hun sluttet på prevensjon, men ble ikke gravid. Men så, 20 år gammel, etter en ultralydundersøkelse fikk Hanne en beskjed hos legen hun overhodet ikke hadde ventet.

– Legen sa at jeg ikke har egg i eggstokkene mine. Han sa at jeg er en av de som er født med færre egg enn andre. Sannsynligvis gikk jeg tom allerede i tenårene, forteller hun.

– Jeg gråt og gråt og gråt. Det var jo den verste beskjeden jeg kunne fått. Jeg skrek overalt. I heisen, i gangene. Jeg brydde meg ikke om det var noen andre rundt meg.

Men så fikk Hanne vite at hun kan bære fram barn om hun får donert egg.

– Vi tenkte jo at det var bedre at det var mine egg som var problemet og ikke Rune. For jeg kan jo bære fram barnet og amme det, og barnet har Runes gener. Det ville jo vært verre om vi måtte fått sæd fra en annen mann. Da hadde han kanskje ikke følt en like stor nærhet, sier Hanne.

Ulovlig eggdonajson

Problemet var at eggdonasjon ikke er tillatt i Norge.

– Både vi og de vi kjenner var overrasket over dette. Sæddonasjon er jo lov her men ikke eggdonasjon. Fordi det ikke er lov her kan vi heller ikke få hjelp fra norske leger, sier Hanne.

Løsningen ble å dra til et annet land. På en klinikk i Latvia kjøpte de egg fra en ukjent kvinne. Det ble befruktet med Runes sæd. Lille julaften ble det satt inn i Hanne. I dag er paret gravide.

– Det var artig å se at det slo et hjerte. Vi har aldri vært så langt som vi er nå, for nå slår det faktisk et hjerte, sier Hanne.

– Jeg er litt redd for å være skikkelig glad, tror jeg. Det har vært så mye frem og tilbake at jeg tror ikke helt at jeg har et barn før jeg står med det i hendene, sier Rune.

Vil at Høyre går inn for eggdonasjon

I alle våre naboland er det nå tillatt med eggdonasjon. Det samme er det i de fleste land i Europa.

I høst gikk også Helsedirektoratet inn for at eggdonasjon bør tilbys på lik linje som sæddonasjon med argument om at det ikke finnes noen medisinske årsaker til å fortsatt ha et forbud.

Forslag om å endre bioteknologiloven ligger nå hos Helsedepartementet.

Det er politikerne på Stortinget som bestemmer om eggdonasjon skal tillates i Norge. Miljøpartiet de Grønne, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre sier nei.

Men nå går en gruppe kvinner i partiet inn for å endre loven.

– Det har jo vært tillatt å ha sæddonasjon i veldig lang tid, og jeg synes det er naturlig at man likestiller egg- og sæddonasjon, sier stortingsrepresentant i Høyre, Kristin Vinje til TV 2.

Uenigheter i partiet

Det er ikke hennes partifelle Tone Trøen enig i.

– Eggdonasjon skaper usikkerhet rundt hvem som er barnets mor. Det er av hensyn til barnet et etisk krevende spørsmål, og Høyre har sagt nei til det i sitt stortingsvalgsprogram for denne perioden, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Trøen, til TV 2.

Dersom Høyre går inn for å tillatte eggdonasjon har de allerede et stortingsflertall med seg. Arbeidpartiet, SV, Venstre og Fremskrittspartiet har tidligere vedtatt at de er for å tillatte eggdonasjon.

Regjeringen sier de vil sende ut en stortingsmelding med evaluering av bioteknologiloven denne høsten. Utover det vil ikke helseminister Bent Høie fra Høyre si noe mer om saken.

Vinje håper uansett at dette kan være starten på en liberalisering i hennes eget parti.

– Landene rundt oss; Sverige, Finland, Island, Danmark tillater dette. Det føles jo veldig urettferdig for norske kvinner at dette ikke er tillatt også her i landet, synes jeg, sier Vinje.

– Det er urettferdig

Hanne og Rune har brukt 200 000 kroner for å bli gravide ved hjelp av eggdonasjon i utlandet. Dersom de trengte sæddonasjon, ville de fått dette og assistert befruktning gratis i Norge.

– Det er urettferdig. Det blir jo slik da at de som har råd til det kan dra til utlandet å få barn, mens de som ikke har råd, får ikke bli foreldre. Dette bør være et likt tilbud til alle, sier Rune.

– Hvem er det egentlig som skal bestemme hvem som skal få bli mor? Jeg føler at det er noen politikere som tenker at jeg ikke vil ta like godt vare på barnet mitt som en kvinne som har brukt sine egne egg. At barnet vårt ville hatt det bedre hos hun som er genetisk mor. Det er utrolig sårt og vondt, sier Hanne.

Har håp

Paret er kun i begynnelsen av svangerskapet. Det er tidlig å gå ut med graviditeten. Men de ønsker å gjøre det i håp om å endre norsk lov.

– Vi har håp. Vi har aldri vært så nære som nå. Dette er noe vi virkelig ønsker oss. Skulle noe skje nå, får vi heller ta en pause og spare penger slik at vi har råd til det en gang til. Men vi håper jo at dette går, og at andre må slippe å måtte dra til utlandet, og finne ut av alt på egenhånd.

– Det hadde vært så utrolig godt å vite at det var lov her. Det ville betydd veldig mye å få en bekreftelse på at det vi gjør er lovlig, at det er greit, slik det er i Sverige, Danmark og andre land, sier Hanne.