Grensen til Russland på Storskog lørdag kveld.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Grensen til Russland på Storskog lørdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Russland stanser retur over Storskog

Utenriksminister Børge Brende bekrefter at returen over Storskog opphører inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK melder lørdag kveld at Russland har satt foten ned for retur av asylsøkere over Storskog.

Inntil videre vil det derfor ikke gjennomføres utsendelser over den russisk-norske grensa. Årsaken er at russiske grensemyndigheter ønsker bedre koordinering av returer, ifølge utenriksministeren.

– Dette er en situasjon vi må ta på alvor. Vi vil på bakgrunn av den russiske henvendelsen videreføre dialogen og samarbeidet med Russland. Vi må fortsette å finne løsninger i fellesskap, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

I flere dager har Politiets utlendingsenhet forsøkt å gjennomføre utsendelsene, uten å lykkes. Torsdag ble det begrunnet med forsinkelser i saksbehandlingen og mangel med personell på russisk side. Også fredag ble en planlagt uttransport avbrutt. Da var årsaken manglende busskapasitet, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Brende sier at Norge i neste uke gjenopptar dialogen gjennom ambassaden i Moskva. Det er bedt om et nytt ekspertmøte for å ta opp spørsmål knyttet til returene, og på norsk side vurderes muligheten for retur med fly.

– Norge og Russland har en tilbaketakingsavtale som begge parter respekterer. Vi legger til grunn at det russiske myndigheter tidligere har meddelt om retur av asylsøkere og migranter står ved lag. Det innebærer at de med oppholdstillatelse i Russland eller gyldig multivisum kan returneres. Det er denne gruppen personer vi har returnert over Storskog, sier Børge Brende.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier at returene fortsetter så snart Russland tillater det:

– Vi har en avtale med Russland, og det er viktig at vi fortsatt har et godt samarbeid. Jeg setter min lit til at kontakten mellom Utenriksdepartementet med russiske myndigheter vil få dette på plass. Vi mener det er svært viktig å få til returer av personer som ikke skal ha opphold i Norge. Det er avgjørende for å opprettholde en streng og rettferdig asylpolitikk. Vi er klare til å gjenoppta returer så snart russiske myndigheter gir oss tillatelse til det, sier Listhaug til TV 2.

– FSB organiserer asylreisene

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB er med på å organisere transport av asylsøkere i Russland til den finske grensen, sier en russisk grensevakt til finske medier lørdag.

Organiseringen skal angivelig skje i samarbeid med distriktsforvaltningen i Kandalaksja og den russiske grensekontrollen.

Ifølge grensevakten er FSB også med på å bestemme hvilke personer som skal reise når, og hvilke biler som får kjøre til grensen. Grensevaktene blir til enhver tid orientert om hvor bilene er og når de kommer. Barnefamilier blir prioritert, hevder han.

Nesten 400 mennesker har søkt asyl i Finland ved grenseovergangene i Lappland. De fleste er fra Afghanistan, Irak, India og Nepal.

Reporter fra det finske nyhetsbyrået FNB forteller at en rekke biler, med russisk-utseende sjåfører og med flyktninger i passasjersetene, sto oppstilt lørdag ved stedet Alakurtti, som ligger mellom finskegrensen og byen Kandalaksja i Russland. Passasjerene var fra Pakistan og Afghanistan, og de hadde vært på reise i tre uker. (TV 2/NTB)