SNØ: Snø ryddes vekk fra et fortau i hovedstaden Washington D.C. Det er ventet at det verste snøfallet skal komme senere denne helgen. FOTO: AFP PHOTO / MANDEL NGAN
SNØ: Snø ryddes vekk fra et fortau i hovedstaden Washington D.C. Det er ventet at det verste snøfallet skal komme senere denne helgen. FOTO: AFP PHOTO / MANDEL NGAN Foto: Mandel Ngan

USA rammes av «Snowzilla»: Minst 15 personer er døde

Snøstormen som rammer østkysten av USA kan bli den verste siden 1922. Så langt er over 7.700 flyavganger innstilt som følge av uværet, som blir kalt «Snowzilla».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Minst 15 mennesker i USA har så langt mistet livet som følge av stormen, ifølge amerikanske myndigheter. Snøstormen – som flere medier omtaler som «Snowzilla» – lammer flere amerikanske storbyer, og har satt myndighetene i kriseberedskap.

De 15 menneske har omkommet i delstatene Arkansas, Kentucky, New York, Nord-Carolina, Maryland og Virginia – flere av dem i trafikkulykker forårsaket av uværet. I New York har tre personer omkommet mens de måket snø.

tv2_contentbox_tips_oss

– Det er en påminnelse til alle sammen. Ikke overanstreng deg. Spesielt ikke folk som har noen form for helseproblemer, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio til CNN.

– En stor storm

For å håndtere stormen er 2.200 styrker fra nasjonalgarden satt i beredskap fordelt over 12 stater, og langs hele østkysten er viktig infrastruktur satt ut av spill. 200.000 mennesker har blitt rammet av strømbrudd, tusenvis av flyavganger er kansellert og offentlig transport er innstilt i flere storbyer.

I New York har myndighetene innført kjøreforbud. Alle broer og tunneler som leder inn til byen er stengt, og kun utrykningsbiler får lov til å kjøre i gatene.

I Washington D.C. er restaurantene mørklagte og gatene er forlatt. Bare noen få matvarebutikker, bensinstasjoner og barer ser ut til å være åpne i regionen hvor over seks millioner mennesker bor, skriver Washington Post.

– Jeg vil være tydelig overfor alle sammen. Dette er en stor storm, sier Washington-borgermester Muriel Bowser.

Unntakstilstand i ti delstater

markup

Fredag kveld begynte den første snøen å falle ned over østkysten i USA, men det verste snøfallet er ventet å komme senere i helgen. Millioner av mennesker er bedt om å la bilene sine stå og søke ly etter hvert som også vindstyrken øker.

markup
markup

Man må tilbake i tid for å finne sammenligninger til den omfattende snøstormen, som har ført til unntakstilstand i ti delstater, ifølge CNN.

Meteorolog Alex Sosnowski i AccuWeather sier at snøfallet i hovedstaden Washington kan overgå den såkalte «Snowmageddon»-stormen i 2010, da det falt 45,2 centimeter. Men dersom værmeldingene slår til er det også mulig at den kan overgå den legendariske «Knickerbocker»-stormen i 1922 da det falt 71 centimeter med snø over byen.

Tusenvis av flyavganger kansellert

Ifølge flysporingstjenesten FlightAware ble rundt 7600 flyavganger kansellert fredag og lørdag, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). Også flyselskapet SAS har innstilt flyvninger til USAs østkyst.

– Det vil bli store uregelmessigheter på flyvninger til New York, Newark og Washington DC, skriver flyselskapet på sine nettsider.

Norwegian kansellerte lørdagens flygninger fra USA til Karibia som følge av snøstormen i USA, melder VG.

NTB/TV 2

tv2_contentbox_tips_oss