OVERNATTET I TRAPPEOPPGANG: Abdullah Khalid fra Jemen fant en trappeoppgang i Moskva. FOTO: PRIVAT
OVERNATTET I TRAPPEOPPGANG: Abdullah Khalid fra Jemen fant en trappeoppgang i Moskva. FOTO: PRIVAT

Abdullah kastet ut av Norge – har overnattet i trappeoppgang i Moskva

– Jeg har sovet i en trapp i to netter, og har fått beskjed om å være ute av Russland innen to dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av de 13 asylsøkerne som ble sendt med buss til Russland, har kommet seg til Moskva, opplyser Refugees Welcome to Arctic.

Visumet til Abdullah Khalid fra Jemen er ikke gyldig, og han har fått beskjed om å forlate landet, opplyser støttegruppen.

– Jeg har sovet i en trapp i to netter, og har fått beskjed om å være ute av Russland innen to dager, opplyser jemenitten.

Verken Ap, KrF, Venstre eller Senterpartiet støtter SVs krav om umiddelbar stans i returene av asylsøkere over Storskog.

I et brev til SV-leder Audun Lysbakken gjør de fire partiene det klart at det er regjeringens ansvar å sikre at ingen asylsøkere returneres i strid med folkeretten og Stortingets vedtak.

– Innvandrings- og integreringsministeren er ansvarlig overfor Stortinget for alle vedtak som fattes og utsendelser som finner sted. Vi mener det er riktig å holde fast ved denne arbeidsfordelingen mellom Stortinget og regjeringen, heter det i brevet som er undertegnet av Hadia Tajik (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Pågripelsene av asylsøkere i Finnmark viser at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har mistet kontrollen, mener jussprofessor Mads Andenæs.

Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark. Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må sendes ut av landet, fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.

– Listhaug har mistet kontrollen. De er under et veldig press når de nå varetektsfengsler asylsøkerne i Kirkenes, sier Mads Andenæs, som regnes blant Norges fremste eksperter på internasjonal rett og menneskerettigheter, til Aftenposten.

Fristen på tre dager kan ikke oversittes uten en kjennelse fra en domstol, påpeker han.

– Man må overholde retten til advokathjelp. I tillegg kommer det nye krav om fengselsstandarder. Slik jeg bedømmer forholdene i Kirkenes, oppfyller ikke de kravene, sier Andenæs.

Politiets utlendingsenhet velger å løslate asylbarna og deres foreldre som ble pågrepet ved Ankomstsenter Finnmark fredag.

– De blir dimittert fra vår varetekt og sendt tilbake til beboerområdet på Vestleiren, sier avdelingsleder for juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold, til VG.

Blant de 82 personene som ble pågrepet, var også flere barnefamilier. De blir nå løslatt mot meldeplikt, ifølge avisa.

Politiadvokat Rolf Odner i PU opplyser til avisa at totalt 15 barn ble pågrepet. Det eldste av barna er født i 1998 og det yngste av dem er født i 2014.

– Det er en forholdsmessighetsvurdering. Det er summen av flere ting som gjør at det ikke står i forhold til hva vi ønsker å oppnå. Barnets beste spiller avgjørende vekt i beslutningen vår, sier Frantsvold.

Redd Barna reagerer kraftig på at PU valgte å pågripe alle asylsøkerne på ankomstsenteret, inkludert barna. (TV 2/NTB)