KALDT: Det har vært ned mot minus 40 grader i Murmansk de siste dagene. Frivillige står nå klar til å hjelpe tvangsreturnerte flyktninger fra Norge. Foto: Øystein Bogen/TV 2
KALDT: Det har vært ned mot minus 40 grader i Murmansk de siste dagene. Frivillige står nå klar til å hjelpe tvangsreturnerte flyktninger fra Norge. Foto: Øystein Bogen/TV 2

Frivillige i Murmansk: – Vi er klare til å hjelpe flyktningene

KIRKENES (TV 2): I Murmansk legger det lokale Røde kors planer for hvordan de kan hjelpe de tvangsreturnerte flyktningene fra Norge. Men foreløpig aner de lite om hva behovet er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var på jernbanestasjonen torsdag, men så ingen flyktninger der. Ikke ute i byen heller. Inntrykket er at de som kommer hit kun er på gjennomreise. De kjøper tog- eller flybillett og drar videre, forteller Irina Smirnova som er nestleder i Murmansk Røde kors.

Organisasjonen ble varslet via den internasjonale Røde Kors-føderasjonen tidligere i uka om at den burde gjøre seg klar i forbindelse med Norges planlagte tvangsretur av refuserte asylsøkere.

– Men jeg kjenner ennå ikke situasjonen. Først må vi finne ut hvor mange som kommer, og hva slags behov de har, sier Smirnova til TV2.

Mangel på informasjon

Murmansk Røde kors kan ikke gi flyktningene penger, men kan i følge nestlederen hjelpe med overnatting på et hospits for hjemløse. Organisasjonen har dessuten ingen mangel på frivillige som kan mobiliseres hvis det blir behov.

Hjelpeorganisasjonen har også et lager med brukte klær asylsøkerne kan få om det behøves. Mat og medisiner kan de også hjelpe med.

– Det er svært kaldt her nå og lett å bli forkjølet. Men før vi gjør mer må vi vite hvor mange som kommer, sier Smirnova.

Smirnova er frustrert over mangelen på informasjon om norske myndigheters videre planer for tvangsretur, og håper også russiske myndigheter kan komme med en offisiell forespørsel om bistand.

– Men vi skjønner at disse menneskene egentlig ikke vil være her i Murmansk. De kommer og de drar videre, sier hun.

Ukjent problem

Flyktningstrømmen via Murmansk til Norge i fjor høst var noe folk i Russland fikk høre mye om via mediene. Men den planlagte strømmen av tvangsreturnerte har så langt vært lite omtalt i russiske medier.

– Jeg tror ikke befolkningen her er klar over det som skjer. Det er ingen som er klar over det, fordi vi har ikke sett noe til flyktningene ennå, sier Smirnova til TV2.