TIME PÅ TIME: Mange bruker flere titalls timer i uka på smarttelefonen, og det kan kjennes i både nakke, håndledd og fingre. Foto: Scanpix
TIME PÅ TIME: Mange bruker flere titalls timer i uka på smarttelefonen, og det kan kjennes i både nakke, håndledd og fingre. Foto: Scanpix Foto: Adrian Dennis

Unge fortviler over «iPhone-lillefinger»

– Vi må frem med brannslukningsapparatet før sosiale medier tar fyr, sier norsk kiropraktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi kjenner allerede til at en smarttelefon kan gi deg «mobil-tommel» og smerter i håndleddet, og at nettbrett kan gi deg nakketrøbbel.

Nå hevder flere at smarttelefonen deres gir dem problemer med lillefingrene også.

På Instagram og Twitter tikker det inn tusenvis av bilder av ungdommer som forteller at flere timer i uken med smarttelefonbruk har sin pris:

Lillefingeren deres har begynt å bøye seg utover.

På sosiale medier har fenomenet rukket å få sin egen hashtagg, #smartphonepinky.

Mange hevder at lillefingeren deres er blitt krokete etter at de har holdt smarttelefonen for mye.

Bøyd og tøyd finger

Under ser du bildet Lucy Purnell har lagt ut for å vise forskjellen på lillefingrene.

Høyrehånda bruker hun til å holde smarttelefonen med.

«Jeg har faktisk en iPhone-skade. Fingeren har bøyd seg og vil ikke la seg rette opp. Jeg må forandre på måten jeg holder mobilen min på», hun hun på Twitter.

– Bare tull

ADVARER: Kiropraktor Martin Grimsrud. Foto: Kjersti Johannesen
ADVARER: Kiropraktor Martin Grimsrud. Foto: Kjersti Johannesen Foto: Kjersti Johannessen

Kiropraktor Martin Grimsrud på Din Helse Bjølsen i Oslo har de siste årene fått stadig flere yngre pasienter som sliter med smerter i nakke og rygg etter bruk av nettbrett og smarttelefoner.

Til TV 2 sier han at det ikke er noen grunn til å frykte «iPhone-lillefingeren».

– Her må vi frem med brannslukningsapparatet før sosiale medier tar fyr. Det er nok ikke reelt at bruken av smarttelefon forårsaker en deformert lillefinger, sier han.

Han sier at hvis du ser på lillefingeren din, vil du se en en «hevelse» innerst inne på fingeren - men du vil også se den samme «hevelsen» på motsatt lillefinger.

– Denne hevelsen er ikke noe annet enn et av bena og tilhørende muskulatur i lillefingeren som naturlig stikker litt opp når man har håndflaten rettet mot seg. Vi vet også at det ikke finnes noe dokumentasjon for at lillefingeren kan bli deformert av for mye mobilbruk.

Han forteller at han har hatt pasienter som har hatt vondt i tommel og eller pekefinger trolig som følge av mobilbruk.

– Det må understrekes at dette forekommer veldig sjeldent, sier han.

Farlig på lang sikt

Fysioterapeut og osteopat Tim Allardyce sier til Daily Mail at hyppig bruk av smarttelefonen kan gjøre at tomlene blir utmattet.

– På kort sikt kan denne forårsake hypermobilitet i de små leddene rundt fingrene og tomlene, da ligamentene kan bli strukket noe, sier han.

– På lang sikt, altså over en periode på flere tiår, kan overbruk av fingre og tomler forårsake slitasjegikt. Når man har leddgikt i fingrene, har de en tendens til å danne overflødig bein rundt leddene som kan forstørre og deformere fingre og tommelledd.

Han sier at man ikke skal frykte «iPhone-lillefinger», men i stedet være bevisst på bruken av smarttelefoner.