Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre.

Utlendingsnemnda (UNE) skal se på saken på nytt, bekrefter familiens advokat Brynjulf Risnes overfor NTB.

Familien fikk torsdag morgen beskjed om at de skulle sendes ut til Russland.

Det syriske ekteparet Dallia Asaad og ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk ikke sin asylsøknad vurdert i Norge fordi familien hadde et business-visum med flere innreiser.

– Opplysningene i dette visumet er falske, og vi har nå fått beskjed fra UNE at de skal vurdere saken på nytt. De har gitt familien såkalt utsatt iverksettelse. Det betyr at de får være i landet til man har sett på saken på nytt, sier Risnes til NTB.

Da den russisk-kyndige advokaten fikk UDIs vedtak om utsendelse, så han raskt at visumet familien hadde til Russland, var et falsum.

Menneskesmuglerne fikset et falskt visum til familien.

– For dårlig av UDI

For de aller fleste vil det gå greit å komme inn i Russland med et slikt falskt visum, selv om russiske myndigheter offisielt kjemper mot denne fiktiv-visa-industrien.

– Men når du kommer deportert som flyktning fra Norge, ser dette mistenkelig ut. Norske myndigheter kan ikke basere seg på at de kan returnere en familie med falske papirer. Vurderingene UDI har gjort i denne saken, er altfor dårlige. De har sannsynligvis bare sett på utløpsdatoen og satt dem på lista over dem som skal sendes ut, sier Brynjulf Risnes.

Valgte Russland istedet for båt

TV 2 snakket med familien onsdag. De forklarte da hvordan de hadde tatt ruten gjennom Russland til Norge istedet for å ta båt i Middelhavet.

– Det er dyrere, men det er mindre risikabelt for barna. Båter synker, folk dør der nede, da virket dette tryggere, sier familiefar Samer Wardeh, som ble pågrepet av politiet da de forsøkte å komme seg vekk fra leiren torsdag.

Tre nordmenn ble også pågrepet da de forsøkte å hjelpe dem med å flykte. (TV 2/NTB)