Asylsøkerfamilie på fem arrestert på vei til kirkeasyl

En familie på fem som skulle til kirkeasyl i Kirkenes ble pågrepet fire kilometer utenfor Vestleiren, før de rakk frem til kirken. Også tre nordmenn ble arrestert.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet melder at det ikke vil bli noen uttransport fra mottakssenteret torsdag. Politiets utlendingsenhet (PU) regner med at uttransporteringen av asylsøkere til Russland over Storskog kan gjenopptas fredag.

Torsdag var det stans i utsendelsene. Det skyldtes mangel på personell på russisk side, opplyser PU.

Tre russiske busser ankom Vestleiren i formiddag, klare til å frakte asylsøkere over grensen ved Storskog. De dro imidlertid en time senere, uten noen personer ombord.

Bakgrunnen for stopp i returen er forsinkelse i saksarbeidet. Det er opplyst fra russisk side at det er mangel på personell, opplyser PU.

– Det betyr likevel ikke det at det er en generell stans i returer til Russland over Storskog. PU kan bekrefte at vi ikke har mottatt noen direktiver, anmodninger eller lignende om å stoppe returer over Storskog, sier informasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom til TV 2.

– Vi ønsker å presisere at det er opplyst fra russisk side at det er mangel på personell i dag, og at de derfor ikke kan ta imot de som nå skal returneres. Dette må vi forholde oss til, men det skaper forsinkelser. Vi forutsetter at personell er på plass i morgen og at uttransportering da kan foretas, opplyser Blikom.

Fortvilelse inne i leiren

Torsdag ettermiddag snakket TV 2 med Abdul Rahim (24) fra Afghanistan som er inne i Vestleiren og venter på uttransportering. Han forteller at mange nå er svært redde.

– Vi har fått beskjed om at vi blir arrestert dersom vi prøver å flykte fra leiren. Spesielt kvinene og barna er veldig redde for hva som skal skje nå, sier han til TV 2.

Han forteller at de nå har fått beskjed om at dagens transport til Russland er avlyst, og at de ikke vet hva som skjer. De har fått beskjed om å vente på rommene sine.

VENTER PÅ TRANSPORTEN: Abdul Rahim (24) ser mørkt på fremtiden nå som han må ut av Norge. FOTO: PRIVAT
VENTER PÅ TRANSPORTEN: Abdul Rahim (24) ser mørkt på fremtiden nå som han må ut av Norge. FOTO: PRIVAT

– Hvordan ser du på returen til Russland?

– Hva skal jeg si? Du vet jo hvordan russerne er. Vi vet ikke hva som skjer der, man får ingen hjelp i Russland, sier han.

Dramatisk morgen

Det ble en dramatisk morgen i Vestleiren, etter at en liste med navn på personene som skal uttransporteres kom opp på mottaket.

Aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic sendte to biler for å hente en trebarnsfamilie. Politiet arresterte dem fire kilometer utenfor leiren og de sitter nå på politistasjonen i Kirkenes.

ARRESTERT: Syriske Samer Wardeh og kona Dalea Asaad, med barna Malia, Taim og Sama. Foto: TV 2
ARRESTERT: Syriske Samer Wardeh og kona Dalea Asaad, med barna Malia, Taim og Sama. Foto: TV 2

– Vi har pågrepet tre norske statsborgere som har vært sjåfører i biler som er forsøkt brukt til å transportere asylsøkere som er besluttet utvist fra Norge, sier Hans Møllebakken, stasjonssjef Kirkenes politistasjon til TV 2.

– I tillegg har vi pågrepet en familie på fem personer som er besluttet utvist og som nå er her på stasjonen. De var på vei ut av leirområdet, sier Møllebakken til TV 2.

I en pressemelding sendt ut torsdag formiddag skriver politiet i Kirkenes at:

«Asylantene i kjøretøyene er pågrepet, besluttet av Politiets Utlendingsenhet, og fraktet tilbake til Vestleiren. En familie er fortsatt på møterommet på politistasjonen og vil innen kort tid bli kjørt tilbake til Vestleiren.»

I presemeldingen skriver de også at de tre bilførerne, to kvinner og en mann, sitter i arresten ved Kirkenes politistasjon i påvente av videre saksarbeid. De vil innen kort tid bli løslatt derfra, skriver politiet.

Like før klokken 13 kom familien tilbake til Vestleiren, og planen er at de skal videre til Russland i løpet av dagen.

– Tryggere gjennom Russland

TV 2 snakket med familien onsdag. De forklarte da hvordan de hadde tatt ruten gjennom Russland til Norge istedet for å ta båt i Middelhavet.

– Det er dyrere, men det er mindre risikabelt for barna. Båter synker, folk dør der nede, da virket dette tryggere, sier familiefar Samer Wardeh, som ble pågrepet av politiet da de forsøkte å komme seg vekk fra leiren torsdag.

Tre nordmenn ble også pågrepet da de forsøkte å hjelpe dem med å flykte.

I videovinduet øverst kan du høre TV 2s reporter fortelle om dramatikken da aksjonistene prøvde å frakte familien til Kirkenes kirke.

Kirkeasyl

I tillegg har tre personer kommet frem til kirken.

– Vi har fått tre personer hit som har søkt kirkeasyl. Det er to menn og en kvinne. Vi skal nå holde et ekstraordinært kirkeråd, også tar vi situasjonen derfra, sier kirkeverge i Sør-Varanger meninghet, Wenche Jessen Dervol, til TV 2.

Politiets utlendingsenhet ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

– På grunn av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere pågående eller planlagt uttransporter, sier Tuva Otterlei Blikom, kommunikasjonsrådgiver i Utlendingspolitiet, til TV 2.

Her kan du se reportasjen om trebarnsfamilien fra onsdag kveld:

RUSSISKE BUSSER: Disse tre russiske minibussene var klare til å frakte asylsøkere over grensen til Russland, men kjørte avgårde uten noen ombord. Foto: Tuire Keinänen
RUSSISKE BUSSER: Disse tre russiske minibussene var klare til å frakte asylsøkere over grensen til Russland, men kjørte avgårde uten noen ombord. Foto: Tuire Keinänen