MANNESYK: Det er ikke bare-bare å være en mann med influensa. Amerikanske forskere bekrefter nå at manneinfluensa faktisk finnes. Foto: Colourbox
MANNESYK: Det er ikke bare-bare å være en mann med influensa. Amerikanske forskere bekrefter nå at manneinfluensa faktisk finnes. Foto: Colourbox

Ny studie: Manneinfluensa er ikke en myte

Kvinner tåler faktisk influensa bedre enn menn, hevder forskere i ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske forskere har sett nærmere på fenomenet manneinfluensa, eller «man flu» som det oftest blir kalt.

Forskerne mener at manneinfluensa faktisk ikke er en myte, og at menn blir faktisk sykere enn kvinner.

«Man flu» blir i ordbøker definert som en forkjølelse eller forkjølelseslignende symptomer som rammer en mann som vil overdrive klaging og syting over hvor syk han er.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology.

LEDET STUDIEN: Professor i molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Sabra Klein. Foto: JHB
LEDET STUDIEN: Professor i molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Sabra Klein. Foto: JHB

I studien, «Estrogenic compounds reduce influenza A virus replication in primary human nasal epithelial cells derived from female, but not male, donors», ble det tatt celler fra nesa til kvinner og menn.

Deretter ble cellene eksponert for østrogen, som er det primære kjønnshormonet hos kvinner, samt en klasse legemidler som heter Serm.

Deretter ble cellene satt i kontakt med influensavirus.

«Kvinneceller» er tøffere


Det skulle vise seg at viruset utviklet seg dårligere i disse cellene.

Dette betyr at cellene hos menn blir utsatt for større mengder virus, som igjen gjør dem mer syke. Menn blir rett og slett hardere rammet enn kvinner!

Forskerne mener at forskjellen skyldes østrogenets evne til å redusere stoffskiftet i cellene. Viruset blir svekket og klarer ikke å formere seg like raskt som i mannens celler.

Professor i molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore, Sabra Klein er hovedforfatter av studien.

Hun sier at det som gjør hennes studie unik, er at hun og forskningsteamet har identifisert den kjønnsspesifikke virkningen av østrogen.

– Andre studier har vist at østrogen har antivirale egenskaper mot hiv, ebola og hepatittvirus. Vi ser et klinisk potensial i funnene, hvor østrogener som brukes i behandling av blant annet infertilitet og overgangsalder også kan beskytte mot influensa, sier hun i en uttalelse gjengitt av Science Daily.

Menn tåler mindre stress

Også i 2011 kunne forskere konkludere med at «man flu» faktisk finnes, og at menn takler stressende jobber dårligere enn kvinner.

Det gjør dem ekstra dårlige når de får en virusinfeksjon.

«Enhver assosiasjon mellom arbeidsrelatert stress og forkjølelse kan bli forsterket hos menn. Mens kvinner reagerer med en mer stoisk ro», skrev forskerne i tidsskriftet Occupational Medicine.

Forskningsgrunnlaget var 1200 kroppsarbeidere i 40 ulike bedrifter i Sør-Korea.

Menn i krevende jobber hadde 74 % flere innrapporterte tilfeller av forkjølelsessymptomer enn menn med mindre krevende jobber.

Sjansen for å bli syk var 42 % høyere blant menn som ikke har tilstrekkelig kontroll over arbeidssituasjonen sin, og 40 % høyere blant dem som ikke hadde et solid sosialt nettverk.

Kvinner blir ikke mer syke under stress

Blant kvinnene i undersøkelsen var det ikke noe klart skille mellom de som hadde krevende, og de som var i mindre stressende stillinger.

Britiske forskere støtter sine sørkoreanske kollegaer. De sa til Sky News at stress påvirker immunforsvaret, og man kan lettere bli mottakelig for smittsomme sykdommer.

I tillegg er stressymptomer i seg selv en av årsakene til flest langtidssykemeldinger.