FRA MOSKVA TIL TROMS: Sami venter på beskjed om han blir kastet ut av Norge. Enn så lenge har han det greit på mottak i Troms. Foto: Privat. 
FRA MOSKVA TIL TROMS: Sami venter på beskjed om han blir kastet ut av Norge. Enn så lenge har han det greit på mottak i Troms. Foto: Privat. 

Sami (31): – Det var russisk politi som ba meg dra til Norge

Det eneste mannen egentlig ville var å være i Moskva med sin russiske kjæreste. Men det ville kostet 20.000 kroner i bestikkelser til russiske tjenestemenn. Løsningen var å bli utvist – og reise til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et asylmottak i Troms har en 31 år gammel syrisk mann sittet siden oktober. Torsdag ble tre personer sendt ut av landet fra dette mottaket. Blant dem var hans beste venn.

Nå frykter han at han blir sendt tilbake til Russland, hvor han allerede har blitt utvist.

Han tør ikke å dele sitt egentlige navn, så i denne artikkelen kaller vi han «Sami». Det er snart fire år siden han forlot Syria.

– Vi får stadig høre at vi som reiser fra Syria er feige og at vi burde kjempe for landet vårt. Men hvem er det vi skal slåss mot? Skal jeg drepe en nabo eller en slektning fordi han en uenig med meg?

Han sier at det ikke er noen ære forbundet med å drive borgerkrig.

– Det var annerledes når Norge og mange andre land kjempet mot tyskerne under andre verdenskrig. Der skulle man beskytte sitt land og kultur. I Syria har vi alle samme kultur og snakker samme språk, sier Sami til TV 2.

Fikk jobb og kjæreste

Han dro først til Russland, hvor han hadde en onkel. Selv om Russland ikke er et bra sted å være for syrere, klarte han å skape et godt liv.

31-åringen er utdannet grafisk designer, og i Moskva fikk han seg jobb i et russisk firma. Men da det ble aktuelt med nedskjæringer, var han og andre utlendinger de første som måtte gå. Etterhvert ble det diverse småjobber, i restaurant, butikk og som pizzabud. Han fikk seg en russisk kjæreste og russiske venner.

De første gangene gikk det greit å fornye visumet. Men så fikk han beskjed om at han måtte søke om asyl for å få bli. For å få dette innvilget måtte han dokumentere en rekke ting, blant annet at han hadde leiekontrakt i Russland. Dette er ikke lett å få, fordi mange ikke vil leie ut til utlendinger. Endel boligeiere vil heller ikke signere papirer til leietagere i det hele tatt, for da må de skatte av inntektene.

Men via kjæresten og hennes venner fikk han ordnet seg en kontrakt og papirene kom i orden. Men han fikk bare innvilget asyl for et år.

Korrupsjon og bestikkelser

Tolv måneder senere var det på ny tid for å søke om forlengelse. På forhånd hadde han hørt at det var vanskelig å få fornyet.

– Det var folk som fortalte at de måtte betale 2000 euro (19.500 kr) i bestikkelser. Da jeg kom dit sa de at papirene mine var falske. Jeg sa at det er umulig å få registrert seg som leietaker i Moskva når man er fra Syria. De svarte «Det vet vi, men det er ikke vårt problem». Det er et typisk russisk svar, sier 31-åringen.

Han levde et år med ulovlig opphold i Moskva. En dag ble han stoppet av trafikkpolitiet, da han var ute for å levere pizza.

– Da han så på papirene mine og at jeg ikke hadde oppholdstillatelse i Russland, sa han at jeg måtte bli med på politistasjonen. Jeg fortalte han at jeg ikke hadde noe annet valg enn å være ulovlig i landet. Jeg sa jeg ikke ville dra til Tyrkia, og risikere livet i en dårlig båt for å komme meg til Europa.

– Da spurte han meg: «Hvorfor drar du ikke nordover? Grensen er åpen til både Norge og Finland». Jeg hadde aldri hørt om muligheten til å komme til Norge før. Dette viser at det er et planlagt spill fra russiske myndigheter, sier Sami til TV 2.

Han fikk onkelen til å komme med 50 euro, som han bestakk politimannen med, for å komme seg ut av situasjonen. Så sjekket han litt og fant ut at Norge kunne være en mulighet.

Betalte for utvisning

Men for å komme seg ut av landet, måtte han han ha et avgangvisum. Det fikk han ikke, siden han ikke hadde gyldig opphold. Derimot fikk han beskjed om at han skulle utvises fra Russland i ti år, fordi han hadde vært i landet ulovlig.

– De sa uttransporteringen kunne ta mange uker, og det orket jeg ikke å vente på. Så jeg betalte 150 euro, og da fikk jeg utvisningen samme dag, forteller Sami og ler litt av det ironiske i å bestikke noen for å bli utvist raskt.

Syv dager senere var han ved grensen, etter en 36 timers lang togtur fra Moskva til Murmansk. Etter å ha syklet over grensen ble han tatt i mot og registrert som asylsøker. Etter å ha vært en tur i Kirkenes, ble han sendt med buss til mottaket i Troms.

– Her har jeg det godt og det er bra fasiliteter. Jeg har fått gode venner, både fra Syria og andre land. Ventetiden er lang, men nå har jeg fått tatt pianotimer, og det er fantastisk.

UDI har varslet at det kan ta opptil ti måneder før han får intervjuet han har krav på. Deretter kan han måtte vente nye ti måneder før han får vite om han får bli. Usikkerheten gnager.

– Det kan være at jeg blir sendt tilbake til Russland, selv om jeg er utvist derfra. Da får jeg bare bli ulovlig der. Jeg kan ikke reise tilbake til Syria nå. Jeg er redd jeg har havnet på en «wanted-liste», siden jeg var veldig positiv til revolusjonen da den startet. Nå skulle jeg ønske det ikke hadde skjedd. De aller fleste i Syria hadde det mye bedre før, selv om vi ble ledet av en diktator.

Sami legger ikke skjul på at det han aller helst vil er å få bli i Russland, men med lovlig opphold.

– Jeg reiser på dagen om de kunne garantert meg papirer dit. Det er der jeg har kjæreste og venner. Jeg har lært meg hvordan jeg kan leve i Russland.

Han understreker at det ikke er lett å være utlending i Moskva.

– Det er mye rasisme. I tillegg til at det er utfordrende å få jobb og leilighet, er det mye vold mot utlendinger. Jeg passet alltid på å unngå steder med fulle folk. I mange jobb- og boligannonser står det spesielt at det kun er interessant med slaviske folk. Oss andre kaller de «black ass» på russisk.

Sami sier at utlendinger ofte må gå med på halvvert lønn for å få sjansen til å jobbe. Man pruter ned sin egen lønn for å bli ansatt.

Han er bekymret for de som blir sendt tilbake til Russland nå.

– Selv har jeg et fundament der, og kan klare meg. Men mange av de andre har ingen familie eller nettverk der. Mange har sagt at de er studenter for å få visum til Russland, men i virkeligheten er de ikke studenter. Mange kommer til å bli sendt tilbake til Syria.

Foreldrene til Sami, og hans to søstre og deres ektemenn er fortsatt i Damaskus. Men søstrene og familiene deres vurderer å flykte, fordi alle nå kan risikere å bli kalt ut i hæren.

På jakt etter et fredelig liv

Tall fra UDI viser at det i 2007 var 49 personer som søkte asyl fra Syria til Norge. I fjor var tallet 10.536.

– Det var ikke mange som flyktet fra Syria før borgerkrigen startet. Vi kommer nå, fordi vi ikke har noe annet sted å reise. Jeg håper folk forstår dette. Vi vil ikke dra fra landet vårt, og det er ikke enkelt å starte på nytt. Men vi må ha et sted å bo, et sted vi kan leve og bli respektert.

Han er lei seg for situasjonen hvor asylsøkerne ikke oppfører seg, og nevner spesielt situasjonen i Køln nyttårsaften, hvor blant annet asylsøkere sto bak masseovergrep mot kvinner.

– Det er trist at noen ikke oppfører seg, men det gjelder ikke oss alle. Akkurat som det finnes dårlige nordmenn og russere finnes det også dårlige asylsøkere. Men de fleste er gode folk som bare ønsker å leve i fred.