SVINEINFLUENSA: Seks pasienter ved Ålesund sykehus ble onsdag ettermiddag satt i isolasjon grunnet svineinfluensa. FOTO: TV 2
SVINEINFLUENSA: Seks pasienter ved Ålesund sykehus ble onsdag ettermiddag satt i isolasjon grunnet svineinfluensa. FOTO: TV 2

Seks personer isolert på Ålesund sykehus etter svineinfuensautbrudd

Onsdag ettermiddag fikk fire personer påvist H1N1 svineinfluensaviruset, mens to er under sterk mistanke om smitte. Kan være starten på et større utbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks personer er lagt i isolat på Ålesund sykehus på grunn av svineinfluensa. Hos fire av disse er det påvist svineinfluensasmitte, mens det er sterk mistanke om at de to siste er smittet. Svar på prøvene for de to siste er ventet torsdag.

– De har alle fått påvist H1N1 viruset og er isolert på samme sengepost. Vi anser at dette kan være starten på et større utbrudd. De seks er voksne mennesker, noen eldre, og har ulike grader av underliggende sykdom, sier Jørn-Åge Longva, smittevernoverlege i Helse Møre og Romsdal til TV 2.

Årets influensavaksine inneholder beskyttelse mot svineinfluensa, så de som har tatt den skal være beskyttet.

Pasientene blir nå medisinert.

– De får alle Pandeflu-medisin og må normalt sett regne med å bli liggende i fem til sju dager med feber, smerter og halsvonde, sier Longva.

Pasient: – Tidvis kaotisk

Det var rundt klokken 15 onsdag at pasientene ved sykehuset ble klar over at noe var i gjære. Da ble de som ikke var smittet flyttet ut av avdelingen som nå er isolert.

Svineinfluensa:

Viruset smitter ved dråpesmitte.

Symptomer er de samme som ved influensa, akutt feber, luftveisinfeksjoner, vond hals, hodepine og kroppsverk.

Vaksinasjon er den beste beskyttelsen. Risikogrupper som anbefales å vaksineres er; personer over 65 år, beboere i omsorg- eller sykehjem, folk med kroniske luftveissykdommer, diabetes, nyresvikt. Personer som har alvorlig fedme og gravide i 2. og 3. trimester.

I april 2009 ble smitten av svineinfluensa karakterisert som en pandemi. I Norge var cirka 900.000 syke, og det ble registrert 29 dødsfall knyttet til sykdommen i Norge.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

– Det var tidvis kaotisk og mange ble trillet ut på gangen mens de ryddet og rengjorde rommene som nå er satt i isolasjon, forteller William Øien til TV 2.

Han er pasient ved sykehuset, men er ikke smittet av svineinfluensa.

– Vi har fått lite informasjon, de har hengt opp plakater på dørene. De fleste tar det likevel med ro, mange var en stund engstelig for om de måtte overnatte på gangen, men det har løst seg for de fleste. Nå ligger det kun to på gangen her hvor jeg er, sier Øien.

De fem smittede pasientene blir nå tatt hånd om av ansatte ved sykehusets infeksjonsseksjon.

Kan være flere som er smittet

– De har beskyttelsesdrakter og munnbind på seg for å unngå dråpesmitte. Det er alltid en fare for at pasienter som har eller har hatt influensalignende symptomer kan bli smittet av svineinfluensa. Derfor kommer vi til å følge ekstra nøye med alle pasientene på sykehuset under inkubasjonstiden som er på tre til fire dager. Det er viktig at dette ikke sprer seg innad på sykehuset, sier Longva.

Han regner med at vi vil se en økende forekomst av svineinfluensatilfeller i nærmeste fremtid flere steder i Norge.

– Ingen av pasientene har vært ute og reist, så alt tyder på at de er smittet lokalt, sier han.

FHI: Ikke farligere enn vanlig influensa

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at svineinfluensa ikke anses som farligere enn de andre influensavirusene i dag, og behandles stort sett på samme måte som sesonginfluensa.

– Vi kjenner ikke til nevnte tilfeller ved sykehuset i Ålesund. Det er ikke meldepliktig, med mindre det har skjedd et utbrudd. Det defineres ved at alle har kommet fra samme sted, sier Karin Rønning, avdelingsdirektør på avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Hun sier influensasesongen har startet i Norge, men at det ikke har nådd utbruddsgrensen. Grensen er ved at mer enn 1,4 prosent av de som oppsøker lege har influensa.

– Hittil er det mye av svineinfluensa-varianten. Dette er noe vi har regnet med etter pandemien i 2009, sier hun.

– Rammer ofte unge

Influensa finnes i tre grupper, to typer A-virus og ett type B-virus. Svineinfluensa er ett type A-virus.

– Det er ikke mer alvorlig, men svineinfluensa rammer ofte unge som ikke er immune, sier hun.

Vaksinen mot influensa dekker også svineinfluensa. FHI har ikke tall på hvor mange som har vaksinert seg.

– Det er bekymringsfullt at mange av de som bør vaksinere seg ikke gjør det. I grupper som er mer utsatt for smitte er kun 20 prosent vaksinert, sier Rønning.