FLYTTET: Familien til den nå 16 år gamle gutten flyttet til Spania etter at mobbingen ble for ille. Foto: NTB Scanpix / Privat
FLYTTET: Familien til den nå 16 år gamle gutten flyttet til Spania etter at mobbingen ble for ille. Foto: NTB Scanpix / Privat

Sønnen kom seg ikke ut av mobbehelvete – familien flyktet til Spania

Til tross for klager, politianmeldelser og møte etter møte med kommune- og skoleledelse stoppet ikke mobbingen. Til slutt dro familien på ferie til Spania - og turte ikke reise hjem igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et hjem i Spania sitter en norsk familie med en tung historie. Familiens to sønner går på norsk skole, eldstemann i 1. klasse på videregående.

Historien om hvordan de havnet i Spania er vanskelig.

Det begynte da den eldste sønnen var 10 år gammel. Han gikk i 5. klasse på en skole i Norge, og en klassekamerat begynte å utsette ham for vold i skoletiden. Han slo og sparket.

Volden bare fortsatte.

Til slutt ble det ulevelig.

– Lærerne, rektor eller kommunen gjorde ikke noe for å stoppe det, sier moren til den nå 16 år gamle gutten.

Det ble gjort enkeltvedtak etter enkeltvedtak på skolen for å gjøre skolehverdagen for gutten bedre. Ingen av vedtakene hadde noen plan for hva skolen skulle gjøre for at det psykososiale miljøet skulle bli normalt og for at skolehverdagen hans skulle bli bedre. Disse enkeltvedtakene førte ikke til noen endringer for gutten.

– Vi har vært i møter med skoleledelsen og kommunen, men det bare fortsatte, sier guttens far.

Foreldrene ba om at gutten som mobbet sønnen deres skulle bli flyttet til en annen skole. Istedet var det deres sønn som i 7. klasse, siste året på barneskolen, ble overført til en spesialskole.

– Det er forferdelig, at min sønn må gå på spesialskole fordi skolen ikke klarer gi ham en trygg og mobbefri hverdag, sier moren.

Sommeren kom, og familien dro på ferie.

– Vil ikke hjem

Familien skulle tilbringe 7 uker, hele sommeren, i Spania. Mens de var på ferie mottok 12-åringen trusler fra gutten som mobbet ham på Facebook. De skulle ikke gå i samme klasse etter sommeren, men mobberen lovet likevel at han skulle gjøre sønnens liv til et helvete om han kom tilbake.

Da det nærmet seg hjemreisen gruet 12-åringen seg mer og mer til å reise.

– Mamma, hvis vi reiser tilbake til Norge nå orker jeg ikke leve lenger, sa han til moren.

– Da bestemte vi oss for å bli. Vi måtte rett og slett flykte til Spania for å komme oss unna, sier hun.

Før de gikk til det drastiske steget å flytte til Spania klaget de inn skolen til fylkesmannen, som nektet å behandle klagen. De klaget dette til utdanningsdepartementet, som besluttet at fylkesmannen måtte behandle klagen, hvorav fylkesmannen til slutt behandlet klagen - og felte knusende dom.

Fylkesmannen slo fast at skolen ikke fulgte opplæringsloven paragraf 9a i saken, og at de ikke gjorde noe for å stoppe mobbingen.

Men familien turte ikke gi skolen en ny sjanse, og bosatte seg i Spania.

– Her har alle sviktet, skolen og kommunen har ikke gjort noe for å hjelpe sønnen vår. Nå hadde vi ikke flere sjanser. Vi måtte komme oss vekk derfra, sier faren.

Sliter med traumer

I dag er sønnen 16 år. Familien har bodd i Spania i tre år.

– Han sliter veldig med traumene fra skoletiden. Han har mye fravær og orker ofte ikke gå på skolen, sier moren.

Han er deprimert, han har lenge hatt selvmordstanker.

Familien har vurdert å rettsforfølge saken, men har ikke penger til advokat. Han tar førsteklasse på videregående over to år. Han er 13 timer på skolen i uka, og ofte klarer han ikke engang fullføre det.

– Vi føler oss veldig glemt. Jeg ser på Odin-saken. Jeg ser på saken med 13-åringen som døde på Valdres. Og jeg håper så inderlig at ikke vi også blir en sak i denne rekken, sier hun.

Hun vet ikke hva som vil skje videre, om sønnen vil klare å ta en utdannelse, eller hvor lenge de skal bo i Spania.

– Skrekkeksempel

Tore Sveum i organisasjonen Stopp mobbing har bistått familien gjennom prosessen med fylkeskommunen, og har også politianmeldt skolen og kommunen på deres vegne.

– Saker som dette blir dessverre som regel henlagt av politiet, og det er denne blitt, sier han.

Han har vært vitne til prosessen rundt familien, og beskriver den som et skrekkeksempel.

– Her er det ingen tvil om at guttens rett i forhold til opplæringsloven er brutt, og likevel er det ingen som straffes. Det får ingen konsekvenser, og det er han som sitter igjen som taperen, sier Sveum.

Han sier han har sett dette en rekke ganger – at skolene står hardnakket på sin versjon av saken og at det ikke får konsekvenser.

– Når skolen danner seg et bilde av at det ikke har skjedd noe, så er det vanskelig å rokke ved det. De vender seg mot familien og gutten og kritiserer dem, og det er de som blir sittende igjen med alt. I denne saken opplever jeg ikke at det er dialogen med foreldrene som har vært problemet, men skolen og kommunens evne til dialog, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med rektor ved den aktuelle skolen og med kommunalsjefen kommunen familien bodde i.

Skolen henviser videre til kommunalsjefen.

– Enhver som mobbes er en for mye, og dette er saker vi tar på dypeste alvor. Jeg bekrefter at vi her har en mobbesak. Jeg er lei meg for at vi ikke alltid klarte å komme i posisjon til å få en god dialog og derved utgangspunkt for et mer konstruktivt samarbeid til det beste for den viktigste personen i denne saken; eleven det gjelder, sier kommunalsjefen til TV 2.