Ahmed (36) tror tvangsutkastelsene skremmer andre fra å komme til Norge

Bussen med de 13 asylsøkerne måtte stoppe i Nikel, men da de ikke hadde penger måtte bussjåføren bare kjøre videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rot og kaos preget uttransporteringen av asylsøkere fra Kirkenes til Russland med buss. Asylsøkerne skulle etter planen overnatte i grensebyen Nikel på grunn av forsinkelser, men de hadde ikke penger til å betale for hotelloppholdet.

TV 2 fulgte asylsøkerne på deres strabasiøse ferd over grensen. Transittmottaket i Kirkenes er nå stengt for journalister. Opptak gjort av en av de refuserte asylantene, viser hvordan til dels motvillige asylsøkere blir satt på bussen som skal frakte dem til Russland.

På russisk side av grensen gikk ikke alt etter planen for norsk politi. Forsinkelser og krevende værforhold gjorde at bussen måtte stoppe i Nikel, ikke langt fra norskegrensen.

Uten penger til overnatting ble reisefølget stående på bensinstasjonen i flere timer, mens politiet hjemme i Norge diskuterte hva man skulle gjøre. Over 12 timer etter at uttransporten begynte, nådde de resterende 9 asylsøkerne Murmansk først onsdag morgen.

Kritisk advokat

Advokat Arild Humlen er spesialist på saker som omhandler flyktninger og asylsøkere. Han er er svært kritisk til regjeringens returpolitikk. Han mener det er stor risiko for at flyktningene nå vil bli sendt tilbake til Syria, eller at de blir fengslet og torturert i Russland.

– Det er en risiko for å bli videresendt til Syria. Vi vet at Russland ikke er særlig nøye med å opprettholde sine forpliktelser. Russland er det landet som har flest klagesaker i Menneskerettighetsdomstolen, og det er det landet som har den høyeste prosenten med konstaterte krenkelser i hele Europa.

Aksjon i Kirkenes

I kveld var det markering i Kirkenes i protest mot regjeringens asylpolitikk. Organisasjonen Refugees Welcome to Arctic organiserte en stille protest mot regjeringens politikk klokken halv sju utenfor Vestleiren i Finnmark.

– Vi tror ikke helt på det som skjer, og vi reagerer sterkt på måten det blir gjort på, og mener at Norge ikke kan være bekjent av dette, sier Merete Nordhus i Refugees welcome to Arctic.

Hun mener at asylsøkerne settes i en livsfarlig situasjon, uten penger og uten et sted å reise til i Russland.

– Jeg tenker at det er vår plikt å hjelpe dem. Vi er en inkluderende og hjertevarm kommune. Jeg er ikke så naiv at jeg tenker vi skal ta imot alle, men men jeg tenker at måten de blir sendt tilbake på , den er uverdig og ikke menneskelig, sier Nordhus til TV 2.