Bidens klima- og helsepakke vedtatt i Senatet

Joe Bidens omfattende klima- og helsepakke er vedtatt i Senatet etter halvannet år med diskusjoner og kompromisser.

GLAD: Joe Bidens omfattende klima og helsepakke er vedtatt. Her fra tidligere i dag, da han slapp ut av isolasjon. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
GLAD: Joe Bidens omfattende klima og helsepakke er vedtatt. Her fra tidligere i dag, da han slapp ut av isolasjon. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Pakken på over 700 milliarder dollar omfatter mange av Bidens løfter og prioriteringer på klima, energi, helse og skatt, og demokratene mener den blir avgjørende for partiet foran mellomvalget til høsten.

Den er likevel kraftig redusert fra Bidens opprinnelige forslag på flere tusen milliarder dollar på grunn av vrangvilje fra demokratenes mest konservative senator, Joe Manchin.

Han mente den var for stor, inneholdt klimatiltak som ikke var populære i hans hjemstat, kullstaten West Virginia, og ville øke budsjettunderskudd og inflasjon.

For ti dager siden ble imidlertid Manchin og demokratenes senatsleder Chuck Schumer plutselig enig om den reduserte pakken. Det ventes at den vedtas innen kort tid også i Representantenes hus, der demokratene har et lite flertall.

Pakken inneholder tiltak for 370 milliarder dollar til å redusere CO2-utslipp, blant annet insentiver for å kjøpe elektriske biler og gjøre bygninger mer energieffektive, og det er penger til å redusere utslipp fra kullkraftverk.

(©NTB)