JA: SAS-pilotene har gitt sitt ja til tariffavtalen som ble fremforhandlet i den mye omtalte pilotstreiken. Foto: Annika Byrde / NTB
JA: SAS-pilotene har gitt sitt ja til tariffavtalen som ble fremforhandlet i den mye omtalte pilotstreiken. Foto: Annika Byrde / NTB

Klart flertall for SAS-avtale

Pilotene har godtatt den nye tariffavtalen, melder Norske SAS-flygeres forening.

Ved midnatt natt til lørdag utløp fristen for uravstemningen om den nye avtalen mellom SAS og medlemmene i pilotforeningene i Norge, Sverige og Danmark. Nå er resultatet klart.

– Medlemmene har godkjent avtalen og NSF-styret og Norsk Flygerforbund tar resultatet til etterretning, skriver Norske SAS-flygeres Forening i en pressemelding lørdag.

Pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, sier utfallet vil gjøre flyselskapet mer attraktivt for langsiktige investorer.

– Vi er veldig glade og ser frem til å fortsette den pågående Chapter 11-prosessen, som vil sikre et sterkt og bærekraftig flyselskap i mange år fremover, sier Sund.

Fem år

– SAS er under konkursbeskyttelse i USA og avtalen må sannsynligvis også godkjennes av den amerikanske domstolen som forvalter kreditorenes verdier, sier leder Jan Levi Skogvang i SAS Norge Flygerforening i en pressemelding.

SAS ser på Chapter 11-godkjenning av avtalene som en formalitet, ifølge Sund.

Avstemningen endte i et klart flertall for tariffavtalen, melder dansk TV 2. 93 prosent av de danske pilotene stemte ja, og valgdeltakelsen var 89 prosent.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier tallene fra de norske og svenske pilotene ikke vil bli offentliggjort grunnet taushetsplikten. Elnæs sier avtalen er brukbar for SAS og pilotene.

– Pilotene føler nok at dette ikke er helt optimalt, men det er viktig at SAS reiser seg nå. Hvis de hadde stemt avtalen ned, ville det endt med ny streik innen de neste ukene, noe som ville vært katastrofe, sier Elnæs til TV 2.

Avtalen har en løpetid på fem år fra 1. oktober 2022.

Lønnskutt

I juli streiket 900 SAS-piloter i 15 dager. Pilotene aksepterte til slutt en avtale som blant annet innebærer 25 prosent lønnskutt, mer fleksibel bruk av ansatte i høy- og lavsesong og inntil 60 timers arbeidsuke.

– Alle de 560 oppsagte pilotene skal nå få tilbud om å komme tilbake til SAS. Vi er fornøyde med å ha fått til en avtale der den norske arbeidslivsmodellen ikke lenger utfordres av SAS-ledelsen, sier Skogvang.

I løpet av streiken ble mer enn 3 700 flyvninger kansellert. 380 000 passasjerer ble berørt av pilotstreiken som varte halve juli.