Foto fra rettssaken der Alex Jones forsøker å svare på spørsmål om eposter og meldinger fra telefonen hans. Han forsto at motparten var i besittelse av hele telefonens innhold mens han skulle avgi forklaring.
Foto fra rettssaken der Alex Jones forsøker å svare på spørsmål om eposter og meldinger fra telefonen hans. Han forsto at motparten var i besittelse av hele telefonens innhold mens han skulle avgi forklaring. Foto: POOL / Reuters / NTB

Konspirasjonsteoretiker dømt til å betale 4,1 millioner dollar

Foreldrene til en seks år gammel gutt som ble drept i Sandy-Hook-massakren i 2012 er tilkjent minst 4,1 millioner dollar i erstatning, etter at Jones spredde informasjon om at de var «krise-skuespillere» og at massakren ikke hadde funnet sted.

Hvor mye må konspirasjonsteoretiker Alex Jones betale til de etterlatte foreldrene etter Sandy-Hook-skytingen? I dag kom svaret til Texas-juryen som har sittet og lyttet til denne ganske spesielle sivilsaken i ni dager. Foreløpig er det kjent at han er dømt til å betale 4,1 millioner dollar i erstatning til foreldrene. Det gjenstår for juryen å avgjøre om Jones skal betale ytterligere erstatning.

Kravet fra de pårørende var opprinnelig langt høyere. Fredag avgjøres andre del av erstatningssøksmålet og saksomkostningene, så sluttregningen kan bli enda høyere for Jones.

Høyrevridd massakerfornekter

Alex Jones omtales som en høyrevridd konspirasjonsteoretiker i The Guardian. Han påsto opprinnelig at skoleskytingen i 2012 aldri hadde funnet sted. I retten har de etterlatte foreldrene Neil Heslin og Scarlett Lewis fortalt om drapstrusler og trakassering fra ytre høyre etter at Jones gikk ut på flere medieplattformer med påstander om at de 20 barna og de seks voksne som ble drept i skolemassakeren i Connecticut i 2012 ikke hadde blitt drept.

Jones påstand var at de etterlatte var «kriseskuespillere» med mål om å endre våpenlovgivningen.

Jones advokat har bedt om at juryen begrenser Jones skadeerstatning til én dollar.

Dommeren: Dette er ikke showet ditt.

Jones ble hardt presset da han skulle vitne. Blant annet hadde advokaten hans ved et uhell sendt hele innholdet på telefonen hans til retten. De etterlattes advokat Mark Bankston var i besittelse av alle tekstmeldinger Jones hadde sendt de siste to årene. Øyeblikket der det går opp for Jones hva Bankston har fått tak i, har gått viralt.

Jones har innrømmet at det var en skjødesløs løgn å si at massakeren aldri har funnet sted. Samtidig har han og medieselskapet han arbeider for, som i perioder har tjent opp til 800 000 dollar om dagen ifølge The Guardian, forsøkt å hindre at penger som er plassert i selskapet skal kunne gå til å betale erstatningene. «Free Speech Systems» har nylig søkt om konkursbeskyttelse.

Medieplattformene har til sammen flere millioner følgere, og Jones har tidligere måttet beklage den beryktede «Pizzagate» som er publisert i de samme kanalene. Konspirasjonsteoretikeren hevdet at et Pizzeria i Washington DC var tilholdssted for et pedofilt forbund. Påfunnet, som ble spredt til Jones' millioner av følgere førte til at en mann gikk til Pizzeriaen med en rifle og avfyrte flere skudd der i 2016.

Selv om han innså at massakren virkelig hadde funnet sted i løpet av retten, var dommeren flere ganger tydelig utålmodig.

– Du må snakke sant når du vitner. Du er ikke på showet ditt nå, sa hun til Jones under saken.

Enda en rettssak på trappene

I tillegg til saken som Jones tapte i dag, pågår en rekke parallelle rettstvister. Et annet etterlatt foreldrepar har saksøkt Jones i Connecticut. I tillegg har Sandy Hook-etterlatte saksøkt selskapet «Free Speech Systems» for å forsøke å skjule midler fra Jones' familieformue.