Etterforsker mishandling av svaner i Stavanger

Politiet i Sør-Vest har opprettet anmeldelse etter tips om dyremishandling. Dyrevernorganisasjon reagerer sterkt på saken.

Tipset handler om to personer som skal ha mishandlet flere svaner ved Breiavatnet i Stavanger.

Hendelsen skal ha skjedd rundt klokken 22.30 onsdag kveld.

Har video av hendelsen

Som følge av tipset har politiet opprettet anmeldelse for brudd på Dyrevelferdsloven, skriver politiet i Sør-Vest i en pressemelding.

– Politiet har video som viser hendelsen, men foreløpig har vi ikke identifisert de to mennene, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland.

Delt i sosiale medier

Politiet kjenner ikke til svanene sin tilstand, men ifølge en video av hendelsen som er delt i sosiale medier skal de være døde.

Et vitne er avhørt i saken, og politiet jobber med enkelte konkrete etterforskningsskritt videre.

– Klart brudd på dyrevelferdsloven

– Det er jo helt uakseptabel adferd og et klart brudd på dyrevelferdsloven, sier pressekontakt i Noah, Siri Martinsen til TV 2.

Organisasjonen får hvert år et "ikke ubetydelig antall henvendelser" som handler om mishandling av dyr. Fugler er spesielt utsatt, ifølge Martinsen.

– KLART BRUDD: Pressekontakt i dyrevernorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, reagerer sterkt på videoen fra Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– KLART BRUDD: Pressekontakt i dyrevernorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, reagerer sterkt på videoen fra Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi har både i år og tidligere år fått inn lignende saker om svaner, hvor folk åpenbart går til angrep ettersom svanen forsvarer ungene sine. De advarer mennesker ved å hvese eller heve vingene, noe som provoserer mange mennesker - og de velger å gå til angrep. Det er helt feil, sier Martinsen.

Hun er glad for at politiet har tatt tak i saken.

– Vi ser en tendens til at politiet gjør akkurat det de skal – ta det på alvor og sørge for at flere slike saker får en rettslig konsekvens, sier Martinsen.

Mer innhold fra TV 2