
Hevder Kina har krenket taiwansk territorium
I frykt for en kinesisk invasjon bygges nye bomberom, og både militære og sivile forbereder seg på krisesituasjonen som kan komme.
Onsdag morgen norsk tid har kinesiske militærfartøy på øvelse krenket Taiwans territorium, ifølge øyas forsvarsdepartement. Det melder Sky News.
Ifølge departementet har fartøyene grepet inn i Taiwans hav- og luftrom.
Øvelsene til den kinesiske marinen og luftvåpenet anses som en direkte respons på den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosis besøk.
Advarte mot besøk
Tirsdag ettermiddag ankom Pelosi Taiwans hovedstad Taipei.
– Amerikas solidaritet med folket i Taiwan er viktigere enn noensinne, sa hun i det hun forlot flyet, ifølge Reuters.
Stormakten Kina har advart mot besøket i flere dager, og kinesiske myndigheter har sagt at de «ikke vil sitte stille» under besøket.
Bare timer etter at den amerikanske kongresslederens ankomst, annonserte Kina at de kommer til å omringe øya med militærøvelser.
Det kinesiske forsvaret kaller omtaler det som en direkte konsekvens av Pelosis oppmøte.
Les også: Derfor er Taiwan så viktig for USA

Forbereder seg på invasjon
Kina mener nemlig at Taiwan tilhører dem, selv om øya har vært løsrevet fra Kina siden 1949. I en tale i mai 2021 sa Kinas president Xi Jinping at «å realisere Kinas fullstendige gjenforening er et historisk oppdrag».
USA anerkjenner også Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det har de gjort siden 1979. Flere nasjoner støtter denne policyen, blant annet Norge og FN.
Taiwanske myndigheter anser derimot Taiwan som en selvstendig øystat, og sier de nå forbereder seg på en mulig, kinesisk invasjon.
Søker ly under overflaten
Med det har landet satt i verk en rekke tiltak for å styrke både militær og sivil beredskap.
Et av de viktigste tiltakene har vært å etablere bomberom for sivilbefolkningen, i tilfelle Kina skulle bestemme seg for å la missilregnet hamre over øya.
I hovedstaden Taipei finnes det mer enn 4600 slike bomberom, ifølge Reuters. De skal kunne sikre nær 12 millioner mennesker, som tilsvarer fire gange byens befolkningstall.

– Vi er ikke forberedt
Nylig lærte 18-år gamle Harmony Wu at et underjordisk kjøpesenter, hvor hun og andre ungdommer nylig øvde på noen dansetrinn, vil bli omgjort til et tilfluktsrom i tilfelle krigen blir en realitet.
Selv om nyheten overrasket henne, forstår hun hvorfor, sier hun.
– Å ha bomberom er helt nødvendig. Vi vet ikke når en eventuell krig kommer, og rommene er her for at vi skal være trygge, sier tenåringsjenta til Reuters.
– Krig er brutalt. Vi har aldri opplevd det, så vi er ikke forberedt.

Ingen garantier for sivilister
For å gjøre tilfluktsrommene lett tilgjengelig for befolkningen i Taipei, har lokale myndigheter plottet dem inn i en app for smarttelefoner, samt lansert en kampanje på sosiale medier.
Byens krisesentre er merket med en gul etikett, omtrent på størrelse med et A4-papir, som viser maksimalt antall personer sentrene evner ta imot.

Ifølge en høytstående tjenestemann med ansvar for krisesentrene i Taipei, har krigen i Europa gitt en ny følelse om at ting haster.
– Se på krigen i Ukraina, sa Abercrombie Yang, en direktør ved byggadministrasjonen, til Reuters.
Der finnes aldri noen garantier som sikrer uskyldige, sivile mot å bli truffet, påpeker Yang.
– Alle innbyggere bør ha krisebevissthet … Vi trenger krisesentrene i tilfelle de kinesiske kommunistene angriper.

I juli gjennomførte Taiwan omfattende luftangrepsøvelser over hele øya, med hele dens befolkning, for første gang, da korona-viruset har satt begrensninger tidligere.
For å sikre seg mot missiler ble sivile instruert i å komme seg i ly, dekke ører og øyner og holde munnen åpen for å minimere skader som følge av eksplosjonsbølger.

Men selv om konflikten nå tilspisser seg etter et tiår med kniving over Taiwanstredet som skiller «Den store øya», som Taiwan betyr, fra Kina, har den konstante trusselen om en kinesisk invasjon blitt en normal for mange taiwanesere.
For som 17-år gamle Teresa Chang sier til Reuters:
– Jeg er ikke stresset. Jeg fortsetter med livet mitt som vanlig. Når det skjer, skjer det.