SENDER INGEN HILSEN: Russlands president nekter å sende USA gratulasjoner på landets nasjonaldag. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB
SENDER INGEN HILSEN: Russlands president nekter å sende USA gratulasjoner på landets nasjonaldag. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB

Nekter å gratulere Biden

Vladimir Putin ønsker ikke å gratulere USAs president på den amerikanske nasjonaldagen. – USAs «uvennlige» politikk er årsaken, sier Kreml.

I anledning av USAs nasjonaldag 4. juli er det ventet at landets president, Joe Biden, vil motta flere gratulasjoner fra flere hold.

Russlands president Vladimir Putin nekter derimot å gratulere den amerikanske presidenten, ifølge Reuters.

– Gratulasjoner i år kan neppe betraktes som passende, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov til journalister på en telefonkonferanse mandag.

Skylder på uvennlig politikk

Dette grunnet USAs sanksjoner mot det krigførende landet.

– USAs «uvennlige» politikk er årsaken, sier Peskov.

I slutten av juni ble det bekreftet at USA ville ta flere skritt i et forsøk på å straffe Russland, etter invasjonen av Ukraina 24. februar.

Sammen med G7-landene kunngjorde USA ytterligere sanksjoner rettet mot landets forsvarsindustri, samt et forbud mot gullimport fra Russland.

– Disse grepene treffer hjertet av Russlands evne til å utvikle og distribuere våpen og teknologi som brukes til Vladimir Putins brutale angrepskrig mot Ukraina, skrev det amerikanske finansdepartementet i en uttalelse, ifølge NTB.

Lovet milliardstøtte

I tillegg lovet G7-landene milliardstøtte for å styrke den globale matsikkerheten, siden Russland blokkerer for den ukrainske korneksporten ut av havnebyene sør i landet.

Den manglende korneksporten har ført til en kraftig prisøkning og sultfare for flere av verdens fattige land.

Totalt ønsker de å bidra med 44 milliarder kroner for å øke matsikkerheten. Dette kommer på toppen av rundt 93 milliarder kroner som tidligere er blitt lovet donert.

I tillegg har USA donert en rekke våpen til Ukraina, derav et norskutviklet luftvernrakettsystem.

Putin har tidligere omtalt sanksjonene som «sinnssyke og tankeløse».