København-skytingen:

Mann (22) pågrepet etter skyteepisode

KØBENHAVN (TV 2): Politiet har kontroll på en person etter det Københavns ordfører betegner som en veldig alvorlig hendelse.

Dansk politi bekrefter at flere er drept i skytingen i København søndag.

Dette vet vi mandag

  • Klokken 17.36 fikk dansk politi melding om en skyteepisode ved kjøpesenteret Fields på Amager i Danmark.

  • En 22 år gammel etnisk dansk mann ble pågrepet i nærheten av kjøpesenteret etter hendelsen. Mannen var kjent for politiet for mindre alvorlige forhold.

  • Tre personer er drept og flere er skadd, tre av dem kritisk. De drepte er en mann i 40-årene, en ung mann og en ung kvinne.

  • Utenriksdepartementet er i kontakt med den norske ambassaden i København. Det er så langt ikke meldt om nordmenn blant de skadde og drepte.

  • Bakgrunnen for hendelsen er ikke kjent, men politiet har foreløpig ikke utelukket at det dreier seg om terror.

– Det har vært en skyteepisode. Vi vet nå at det er flere drepte, opplyste sjefpolitiinspektør Søren Thomassen under en pressekonferanse.

Det er en 22 år gammel etnisk dansk mann som er pågrepet.

I en pressemelding klokken 01.40 mandag uttaler dansk politi at de arbeider ut fra en formodning om at gjerningsmannen opererte alene.

Han skal være tidligere kjent av politiet, men ikke knyttet til alvorlig kriminalitet. Han ble pågrepet med en rifle og ammunisjon, og politiet kan ikke avvise at det har vært et annet våpen med i spill, sa Thomassen til dansk TV 2 etter pressekonferansen.

Politiet kunne ikke kommentere hva slags våpen dette var, om anholdte var med i en skyteklubb, om han har vært i kontakt med psykiatrien.

Tre drept og tre kritisk skadd

Under en pressekonferanse over midnatt, natt til mandag, opplyser politiet at tre personer er drept og flere skadd, tre av dem kritisk.

Ifølge DR behandles tre personer ved Rigshospitalets Traumecenter etter skyteepisoden. Det vites ikke om det er flere ofre.

OMFAVNES: Personer klemmer hverandre like ved kjøpesenteret Fields, kort tid etter at personer ble skutt på stedet. Foto: Guro Halleraker / TV 2
OMFAVNES: Personer klemmer hverandre like ved kjøpesenteret Fields, kort tid etter at personer ble skutt på stedet. Foto: Guro Halleraker / TV 2

Undersøker Youtubevideoer

Det var klokken 17.36 politiet mottok beskjed om hendelsen. Like over klokken 19 bekrefter dansk politi at en person er pågrepet.

– En person er pågrepet i forbindelse med skytingen på Fields. Vi har ikke mulighet til å fortelle mer om vedkommendes identitet, sier politiet.

Over midnatt, natt til mandag, bekrefter politiet overfor Jyllands-Posten at de undersøker Youtube-videoer i forbindelse med skytingen.

På videoene ser man en ung mann posere med en rifle og en pistol, og fører disse mot eget hode. Videoene, som ble slettet søndag kveld, hadde titlene «I don't care».

– Vi er kjent med videoene, og de inngår også i etterforskningen, sier visepolitiinspektør Lars Karlsen til avisa.

Youtube-videoene ble lastet opp et døgn før skytehendelsen.

EN PÅGREPET: En person er pågrepet i forbindelse med skytingen. Det er ikke bekreftet at personen på bildet er gjerningspersonen. Foto: Mikkel Johansen / Byrd
EN PÅGREPET: En person er pågrepet i forbindelse med skytingen. Det er ikke bekreftet at personen på bildet er gjerningspersonen. Foto: Mikkel Johansen / Byrd

– Alvorlig

Københavns ordfører kaller skyteepisoden veldig alvorlig.

– Forferdelige meldinger om skyting på Fields. Vi vet ikke hvor mange som er såret eller døde, men det er veldig alvorlig, skriver ordfører i København, Sophie Hæstorp Andersen, på Twitter.

Hun opplyser at det er satt inn kriseberedskap, og at de er klare til å hjelpe politiet ved behov.

– Flere er truffet

Københavns politi er fremdeles på stedet etter at det søndag kveld kom meldinger om skyting på kjøpesenteret Fields i Amager.

– Flere personer er truffet, opplyser politiet i en melding på Twitter.

Videoer og bilder TV 2 har sett viser personer med blodige klær, og personer som bæres fra stedet på båre.

TV 2 har kontaktet dansk politi, som foreløpig ikke har kunnet svare på hva som skjer.

Uvisst skadeomfang

Et øyenvitne danske TV 2 har snakket med, sier at hun hørte minst tre smell inne på kjøpesenteret, før folk stormet ut derfra.

Politiet oppfordrer personer som har vært i området til å ta kontakt med sine pårørende.

– Telefonnettet kan være belastet så er du på Fields og ikke kommer gjennom til dine pårørende, så send en SMS til dem, skriver politiet.

Også ved Kastrup lufthavn er det væpnet politi, ifølge danske BT. Flyplassen er Nordens største.

STORE STYRKER: Politiet har møtt opp mannssterke i forbindelse med en skyteepisode på et kjøpesenter i Amager utenfor København. Foto: Mikkel Johansen / Byrd
STORE STYRKER: Politiet har møtt opp mannssterke i forbindelse med en skyteepisode på et kjøpesenter i Amager utenfor København. Foto: Mikkel Johansen / Byrd

I en uttalelse fra kjøpesenteret skriver de at politiet fremdeles jobber i sentrum. Kjøpesenteret Fields opplyste tidligere i dag at området var avsperret.

– Flere personer ble søndag kveld skutt på Fields. Politiet har foretatt én pågripelse, men jobber fortsatt i og rundt sentrum. Området er avsperret og alle oppfordres til å holde avstand, står det i meldingen fra Fields.