KLAGES INN: Flere europeiske forbrukerorganisasjoner klager inn Google. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB
KLAGES INN: Flere europeiske forbrukerorganisasjoner klager inn Google. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB

Forbrukerrådet klager inn Google

Forbrukerrådet mener Google bryter personvernlovgivning. – Vi ønsker muligheten til å diskutere dette viktige temaet velkommen, sier Google til TV 2.

«Google manipulerer brukerne til å velge de minst personvernvennlige alternativene gjennom utspekulert design og misvisende informasjon», mener Forbrukerrådet.

De klager selskapet inn til Datatilsynet for flere brudd på europeisk personvernlovgivning. Det samme gjør flere andre europeiske forbrukerorganisasjoner.

Det kommer frem i en pressemelding torsdag.

– Kun ett klikk

Forbrukerrådet mener Google «overbeviser» brukerne til å velge bort personvern, med manipulerende design, uklart språk, og villedende og skjulte valg.

– Det kreves kun ett klikk for å «akseptere» til at selskapet kan overvåke deg, spore deg på tvers av plattformer og bruke informasjonen om deg i markedsføring. Hvis du ikke aksepterer dette tvinges du inn i Googles personvernlabyrint, hvor faren for å velge bort egne rettigheter er stor, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

– Diskuterer gjerne

Kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge sier dette er viktige temaer for dem.

– Tillit fra forbrukere avhenger av ærlighet og åpenhet, som er grunnen til at vi har satset fremtiden vår på å bygge enklere og mer tilgjengelige kontroller, og gi folk tydelige valg. Like viktig er det å gjøre mer med mindre data, sier han til TV 2.

Han sier Google gjerne diskuterer dette videre.

– Vi ønsker muligheten til å diskutere dette viktige emnet med Europeiske forbrukerråd og lovgivere velkommen. Folk bør kunne forstå hvilke data som genereres når man bruker internettet, og likeså, gjøre noe med det om man ikke liker det, sier han.

Til Forbrukerrådets anklager har han følgende svar:

– For å hjelpe folk å ta valg på sine premisser, så presenterer vi i dag forskjellige valg når noen lager en Google-konto. Disse valgene er tydelig merket og designet for å være enkle å forstå. Vi har basert disse på omfattende forskning, veiledning fra datatilsyn, og tilbakemeldinger fra testere, og vi er forpliktet til å sikre at disse valgene er tydelige og enkle, sier Ronander.

Mer innhold fra TV 2