KRITISK: Økonom og Luksusfellen-programleder Lene Drange. Foto: Tor Lindseth
KRITISK: Økonom og Luksusfellen-programleder Lene Drange. Foto: Tor Lindseth

Oppfordrer folk til å følge med: – Bankene er ofte sløve med dette

Økonom Lene Drange er kritisk til at banken ofte ikke setter opp innskuddsrenten like mye som boliglånsrenten. – Sløvt, mener hun.

Økonom og Luksusfellen-programleder Lene Drange var ikke overrasket over Norges Banks rentebeslutning torsdag.

Styringsrenten gikk opp 0,50 prosentpoeng, til 1,25 prosent.

– Jeg hadde trodd den skulle opp med 0,25, men det de skriver i pengepolitisk rapport er bra for norsk økonomi, og vi er på rett vei. Samtidig blir nok dette tøft for manges lommebok, sier hun til TV 2.

– Sitt stille i båten

Drange oppfordrer norske forbrukere til å sitte stille i båten fram til bankene har landet sine nye renter.

– Det vil ta tid før den vanlige forbrukeren merker noe til rentehevingen. Bankene er ofte raskt ute med å heve boliglånsrenten, sier hun.

Fra banken varsler en økt rente, går det seks uker før den settes i verk.

– Det bankene ofte kan være litt sløvere med, er å sette opp innskuddsrenten, altså renten på folks sparepenger på konto. Her mener jeg de burde sette den opp tilsvarende som lånerenten, men det gjør de sjeldent, sier Drange.

Hun anbefaler på det sterkeste å ikke ta noen større økonomiske grep nå, før forbrukerne ser hva rentene ender på etter rentehevingen.

– Når de nye rentene er på plass vil jeg oppfordre folk til å sjekke Finansportalen og sammenlikne renter, sier hun, og understreker at det absolutt er rom for å ta kontakt med banken angående renter både på lån og innskudd.

– Tjener vanvittig mye

Sindre Noss, grunnlegger og daglig leder i Renteradar, følger med på rentesituasjonen ved landets banker.

Han mener vi kommer til å se varsler om rentehopp hos de fleste banker i løpet av neste uke.

RENTE-EKSPERT: Sindre Noss i Renteradar. Foto: Renteradar.no
RENTE-EKSPERT: Sindre Noss i Renteradar. Foto: Renteradar.no

– Bankene tenker seg nok litt om nå, eller later som de tenker seg om, fordi rentehoppet ble dobbelt. Så kommer de med varsler om økt rente. Ofte kommer en av de store bankene først, før de andre kommer etter, sier Noss til TV 2.

Han mener vi kan vente en økning på boliglånsrenten på inntil 0,50 prosentpoeng.

– Dette gjelder lånerenten. Innskuddsrenten kommer de nok ikke, dersom vi tar utgangspunkt i tidligere atferd fra bankenes side, til å sette opp like høyt, sier han.

Han mener bankene velger å sette opp innskuddsrenta mindre enn lånerenta av en grunn – å tjene penger.

– Bankene tjener vanvittig mye på å holde innskuddsrenta lav, vi snakker om milliarder av kroner, som egentlig kunne gått til forbrukerne. Norske banker går godt. Det kan være at noen mindre banker trenger å få opp rentemarginen sin noe, men det er ingen grunn for de store bankene til å gjøre dette, sier han.

Han oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksom på renten.

– Nå er det ikke bare de med boliglån, men også innskuddskundene bør følge med. Vi kan jo håpe, det kan jo bli spennende om bankene vil gjøre noe annet enn de har gjort hittil, men jeg er ikke så sikker, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med DNB, en av de største bankene, torsdag.

– Vi har ikke lov til kommentere eventuelle fremtidige rentejusteringer. Vi varsler alltid både kunder og media hvis vi gjør endringer i boliglånsrenten, sier kommunikasjonsdirektør Vibeke Lewin i DNB.

Relatert