POSITIV: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er positivt innstilt før toppmøtet i Brussel. Foto: JOHN THYS / NTB.
POSITIV: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er positivt innstilt før toppmøtet i Brussel. Foto: JOHN THYS / NTB.

Går mot viktig endring: – Dette kan kalles historisk

I forkant av et todagers toppmøte for EU-ledere i Brussel kommer Ursula von der Leyen med positive tegn til mulig EU-medlemskap for Ukraina.

Den brutale krigføringen mot Ukraina har fått landet til å søke om medlemskap i EU, og torsdag kan landet bli formelt godtatt som en kandidat.

Dette i tillegg til Moldova og Georgia, som også har søkt medlemskap.

Den ambisiøse utvidelsen av EU-alliansen skal diskuteres på et todagers toppmøte i Brussel som starter i dag.

– Historien er på vei, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, i forkant av møtet.

– Forteller at de ønsker forandring

Lederen av EU-kommisjonen kom torsdag med flere positive uttalelser, som kan tyde på at alt går i riktig retning for at landene kan bli nye EU-medlemmer.

– Jeg snakker ikke bare om Putins angrepskrig. Jeg snakker om endringens vind som igjen blåser over kontinentet vårt. Med sine søknader forteller Ukraina, Moldova og Georgia oss at de ønsker forandring, sier Von der Leyen.

Ifølge ledere i EU, skal ingen av de andre medlemslandene ha innvendinger mot at landene skal få kandidatstatus, men likevel er ingenting avgjort ennå.

– Begrepet historisk er et begrep som er båndlagt, men dette kan kalles historisk. Selv for en måned siden kunne Ukrainas EU-kandidatur ha virket langsøkt, sa en annen EU-diplomat i forkant av toppmøtet.

Kan ta flere år

Selv om landene i dag formelt kan bli medlemskandidater, så er EU tydelig på at det likevel kan ta flere år før et offisielt medlemskap ligger på bordet.

Beslutningen på toppmøtet omtales likevel som et stort symbolsk skritt.

Dersom drømmen skal bli virkelighet, vil Ukraina, Moldova og Georgia gjennomføre en rekke endringer og reformer, med stort fokus på kampen mot korrupsjon.

I tillegg til å vurdere formelt kandidatskap, så skal toppmøtet diskutere de økonomiske konsekvensene av Russlands invasjon av Ukraina.

De siste ukene har vært preget av den siste sanksjonspakken mot det krigførende landet, hvor store deler av den var rettet mot russisk olje og gass-eksport.

Pakken omhandlet derimot ikke blokaden av korneksport ut av ukrainske havner, noe som flere frykter kan føre til en global matkrise.

Relatert