OPPBLUSSING: Brannen ved Dombås som startet mandag, har blusset opp igjen Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OPPBLUSSING: Brannen ved Dombås som startet mandag, har blusset opp igjen Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skogbrann ved Dovrebanen: – Røyk og åpne flammer på stedet

Brannen ved Dovrebanen som har blusset opp gjentatte ganger, er fortsatt ikke ferdig slukket. Nå håper brannvesenet på regn.

Den store skogbrannen ved Dovrebanen skaper fremdeles store utfordringer for slokkemannskapene.

– Vi har klart å få grei kontroll på spredningen, så den bør ikke spre seg til nærliggende områder, sier vaktleder i 110-sentralen Innlandet, Eirik Haugen, til TV 2 fredag morgen.

I en oppdatering skriver brannvesenet i Innlandet på Twitter at brannen ikke er over.

– Brannen blusser tidvis opp igjen - innsats med lokalt brannvesen, sivilforsvar og skogbrannhelikopter opprettholdes - røyk og åpne flammer på stedet.

Skogbrannhelikopteret har overnattet i Dombås og sammen med bistand fra Sivilforsvaret og nabodistrikter var det ventet at de startet opp slukkingen igjen rundt klokken 11.00.

Håper på regn

– Nå er det ganske rolig i området, men vi har noe vakthold. Vi vil fortsette med slukkingen senere i dag etter at mannskapene har fått litt hvile og mat, sa Haugen til TV 2 i morgentimene.

Selv om prognosene lover godt, så bekrefter vaktlederen at arbeidet er utfordrende.

– Utfordringen er at det brenner i et område som man ikke kommer til på grunn av terrenget. Trærne stopper en del av vannet og sørger for at man ikke får til en optimal slukking, sa Haugen, og la til:

– Vi må vente på regnvær og det er meldt på søndag. Så vi ser for oss at det kan ta noen dager til.

Har blusset opp flere ganger

Sent torsdag måtte brannvesenet avslutte slukningsarbeidet for dagen. De planlegger å gjenoppta arbeidet i morgen. Etter første til dels kraftige brann langs Dovrebanen sør for Dombås mandag denne uken, har flammene blusset opp igjen flere ganger.

Det brant stedvis kraftig langs Dovrebanen sør for Dombås mandag denne uken.

Både tirsdag og torsdag blusset brannen opp igjen opplyser 110-sentralen i Innlandet.

– Det er i samme område som det brant i på mandag, sa vaktleder Roger Lyseng til TV 2.

– Pilotene må hvile

Etter at tre helikoptre var i aktivitet over det vanskelige terrenget, måtte de settes på bakken torsdag natt. Dette til tross for at det fortsatt røyk fra flere steder i terrenget.

– De har gitt seg for kvelden, ja. Det er ikke mer flytid, og pilotene må hvile, sa Atle Røed, operatør i 110-sentralen i Innlandet til TV 2 torsdag.

Hvis det hadde vært nødvendig, kunne de mobilisert flere for å slukke, men ifølge Røed er det ikke nødvendig med en slik innsats om natten.

Hvis det blåser kraftig i morgen kan det også bli vanskelig å sende opp helikoptre, og terrenget der det brenner er utilgjengelig og ulendt, forklarer han.

– Fare for mannskap

I tillegg til lokalt brannvesen og tre helikoptre, er det en fredsinnsatsgruppe fra sivilforsvaret som har jobbet med å slukke brannen.

– Det er delvis ufremkommelig og fare for mannskap fordi det er bratt. Det raser en del rullesteiner og sånt der, sa Roger Lyseng til TV 2 torsdag.

Lyseng har ikke fått tilbakemelding om omfanget av oppblussingen, men sier det er en del røyk i området.

– Vi var tidlig på for å hindre at det sprer seg.

SKOGBRANN: Brannmannskaper jobber for å få kontroll på brannen mellom Dombås og Dovre sentrum, samme sted som det brant mandag og tirsdag denne uken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKOGBRANN: Brannmannskaper jobber for å få kontroll på brannen mellom Dombås og Dovre sentrum, samme sted som det brant mandag og tirsdag denne uken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jobbet kontinuerlig

Brannvesenet har drevet med etterslukking både tirsdag og onsdag, opplyser Lyseng.

Det var mandag store ressurser rykket ut etter melding om skogbrannen. Blant annet bisto to brannhelikopter i arbeidet.

Politiet fikk melding om oppblussingen klokken 12.33 torsdag.

Relatert