SKATTESMELL: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er åpen om at han fikk skattesmell. Foto: Gorm Kallestad
SKATTESMELL: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er åpen om at han fikk skattesmell. Foto: Gorm Kallestad

SV-topp mener press om åpenhet etter skattesmell er å «gå over streken»

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes avviser at full åpenhet om skattesmellen han og andre politikere er varslet om er det som skal til for å styrke tilliten til politikere.

Fylkesnes valgte tirsdag å bekrefte at han hadde fått en skattesmell i forbindelse med Skatteetatens gjennomgang av pendlerbolig-saken.

Men Fylkesnes nekter å svare på hvor stor skattesmellen ser ut til å bli, i motsetning til justisminister Emilie Enger Mehl. Hun opplyste til VG tirsdag at hun må betale rundt 50.000 kroner ekstra i skatt for fordelen hun har hatt av fri pendlerbolig i Oslo.

– Det er hennes valg å gå ut med det, og det er mitt valg å ikke gjøre det, og så er det andres valg og ikke være åpen om det. Det får være den enkeltes vurdering, sier Fylkesnes.

– Men hvorfor kan ikke du bare gjøre som justisministeren?

– Nei, dette er jo en pågående sak, som jeg selv tok kontakt med skatteetaten om etter at de oppdaget at det var et avvik mellom det Stortinget har gitt oss råd om, og det som er skatteetatens egne regler.

Nestlederen fikk en rekke spørsmål om skattesmellen da SV holdt sin sommerpressekonferanse onsdag, men han ikke vil gå inn i detaljer før det er endelig avklart hva skatten blir.

Fylkesnes reagerer mot krav og press om åpenhet mot de 28 stortingsrepresentantene som er blitt varslet om at de må betale skatt på fri pendlerbolig.

– I utgangspunktet er forholdet mellom folk og skatteetat et personlig forhold som er underlagt taushetsplikt, så å legge presse på at folk skal gi fra seg den type informasjon er å gå over streken, sier nestlederen til TV 2, og fortsetter:

– Jeg forstår at man fra pressens side ønsker full åpenhet om dette, men de er også personer, og det kan være ulike grunner til at de ikke vil være åpne, og det må være deres individuelle vurdering rett og slett.

Innrømmer ikke feil

Fylkesnes avviser spørsmål om det kan svekke tilliten til politikerne at de ikke er åpne eller bare delvis åpne om at de har fått en skattesmell.

– Det får hver enkelt vurdere. Det som er viktigst for tilliten til politikerne er at vi får en avklaring på hva som er regelverket, at vi får klarhet i disse tingene og at folk betaler det de skal betale. Det er det som avgjør tillit til politikk.

Han viser til at Stortinget har hatt helt egne regler, som stortingsrepresentanter har fulgt.

– Så viser det seg i etterkant at det ikke stemte med det Skatteetaten hadde av regler.

– Skylder du nå på Stortinget?

– Det er klart ansvaret for skatt ligger helt og holdent på en sjøl, men jeg tror de aller fleste på Stortinget har forholdt seg til de reglene som Stortinget har veiledet om, og tenkt at det er riktig. Men når det kommer til stykke kan vi ikke skylde på noen andre.

SVs nestleder sier kjernen i spørsmålet er om utleie av en liten del av boligen i Tromsø er skattefri eller ikke, og innrømmer ikke per i dag at han har innberettet for lav inntekt til Skatteetaten.

– Har du gjort feil?

– Det får vi se. Det er det som er den pågående saken, men jeg ønsker ikke å gå i detaljer på det. Jeg ønsker å få klarhet i hva som er riktig og hva som er galt. Når det er konkludert og skatten er satt, da skal jeg betale den.

Fikk full støtte av Bergstø

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø forsvarte politikere som ikke vil gå ut med at de har fått skattesmell.

– Torgeir valgte å vise åpenhet tirsdag. Om andre velger å gjøre, må være opp til hver enkelt. Her snakker vi om personopplysninger. Vi har respekt for at de som har fått brevet, er nødt til å sette seg inn i det, sa Bergstø under SVs sommerpressekonferanse.

REKLAME - FULLSCREEN-A

– At folk har behov for å områ seg, har jeg forståelse for. Det viktigste er å få til endringer, sier hun.

Fylkesnes kan heller ikke love at han vil være åpen om skattesaken når saken er avsluttet.

Mandag ble det kjent at 28 representanter har fått varsel fra Skatteetaten. Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Fylkesnes er sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) den eneste som har stått åpent fram i saken og erkjent å ha fått skattesmell.

Ap-politikerne Hadia Tajik, Eva Kristin Hansen og Tellef Mørland har på sin side vært åpne om at de slipper skattekrav.