SAMTALER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
SAMTALER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Stoltenberg: Konstruktivt møte mellom Tyrkia, Sverige og Finland

På invitasjon fra Natos generalsekretær møttes Sverige, Finland og Tyrkia på forsvarsalliansens hovedkontor i Brüssel mandag.

Samtalene mellom Sverige, Finland og Tyrkia mandag kom etter en rekke møter mellom landene de siste ukene.

– Jeg ønsker det konstruktive møtet som ble holdt i dag, velkommen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato i en pressemelding etter samtalene.

Møtet tok opp Tyrkias sikkerhetsbekymringer og progresjonen med Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap.

Økte sjanser for svensk-finsk Nato-medlemskap

I samtalene skal de være enige om et «veikart» for prosessen videre.

Møtet skal ha vært godt, og det gjøres fremskritt. Alle enige om å fortsette samtalene i dagene som kommer. Akkurat hvor og hvordan må det kommes tilbake til, men det er sterk vilje fra alle parter til å fortsette.

Nato-toppmøtet ingen tidsfrist

Det går også mot at Sverige og Finland blir invitert til toppmøtet i Madrid neste uke som søkerland, og ikke som såkalte «inviterte medlemsland».

Tyrkia vil blant annet at den nye svenske terrorlovgivningen skal ha trådt i kraft før de godkjenner Sveriges og Finlands søknader. Noe som trolig ikke skjer før toppmøtet.

Talsmann Ibrahim Kalin for den tyrkiske presidenten, sier toppmøtet i Madrid ikke er siste frist for å finne en løsning på Tyrkias protester mot søknadene til Svergie og Finland.

Kan ta tid

– Det er selvfølgelig bra når partene snakker sammen. At de fortsatt sitter og har sittet i flere timer og hatt samtaler er i hvert fall ikke negativt, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde før møtet var ferdig.

Linde deltok ikke selv, men ga sine kommentarer etter EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

– Både jeg og min finske kollega er fullt forberedt på at dette kan ta tid. Håpet er at vi vil fortsette samtalene slik av vi kan komme til en løsning som rett og slett betyr at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato, samtidig som Tyrkia opplever at deres bekymringer rundt terrorisme og så videre blir tatt på alvor, sier Linde.

Regnet med rask prosess

I pressemeldingen sier Stoltenberg at Finlands og Sveriges tiltredelse i NATO vil gjøre alliansen sterkere og hele det euro-atlantiske området sikrere.

Han legger til at Tyrkia har legitime sikkerhetsbekymringer rundt terror som må tas tak i.

– Så vi vil fortsette samtalene våre om Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap, og jeg ser frem til å finne en vei videre så snart som mulig, sier Stoltenberg.

Både Nato og de to nordiske søkerlandene hadde regnet med en rask søknadsprosess, men det var før Tyrkia krevde en rekke innrømmelser, spesielt når det gjelder Sveriges politikk overfor kurdiske grupperinger.

Samtalene mellom landene og Nato vil fortsette de kommende dagene.

Relatert