Støre etter krisemøte: – Regjeringen har ikke tatt stilling til oppløsning

Statsministeren møtte pressen etter krisemøtet i Kristiansand. Han er tydelig på at regjeringen ikke har tatt stilling til oppløsning av kommunen.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Kristiansand har mandag besøk av både kommunalministeren og statsministeren.

Det skjer i kjølvannet av regjeringens ønske om folkeavstemning for å reversere kommunesammenslåingen – stikk i strid med bystyrets vedtak.

– Jeg forstår frustrasjonen med beslutningen som er tatt av regjeringen. Dette er folk som har jobbet hardt for å danne en ny kommune.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter møtet med den lokale og fylkeskommunale Arbeiderparti-ledelsen.

– Regjeringen har ikke tatt stilling til oppløsning av denne kommunen, la meg være tydelig på det. Vi har gitt utrykk for og landet på, det har vært en veldig viktig sak for Senterpartiet, at folk i de tidligere kommune skal få komme med sin mening.

Støre sier Statsforvalteren skal lage en utredning av hva det vil si å oppløse kommunen.

– Kommunen skal bli hørt

Støre kom til Kristiansand mandag ettermiddag for å roe gemyttene etter at regjeringen har avgjort å overkjøre kommunens flertallsbeslutning om ikke å bryte opp den sammenslåtte kommunen. De vil isteden spørre innbyggerne i de to gamle kommunene Songdalen og Søgne hva de ønsker.

Støre understreker at det har vært viktig for regjeringen at alle skal bli hørt i saken, og derfor er folkeavstemning i de tidligere kommunene viktig, sa Støre.

De to kommunene Søgne og Songdalen ble i 2020 tvangssammenslått med Kristiansand. I utgangen av mai varslet regjeringen at de ville overkjøre bystyret i Kristiansands vedtak om ikke å reversere sammenslåingen.

Bakteppet var et innbyggerinitiativ i Søgne som nettopp ba om at regjeringen skulle overkjøre bystyrets vedtak.

– Vi får lytte til hverandre. Statsforvalteren har fått sitt oppdrag. Kommunen skal bli hørt grundig i den prosessen, sier Støre.

– Vært dramatisk

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier møtet med Støre var godt, og at partene har fått snakket sammen.

– Dette med statsforvalterens utredning er bestemt, så det må vi jo uansett forholde oss til på en eller annen måte. Og så tror jeg nok at vi må gjøre en ny vurdering når den kommer om hvordan vi skal håndtere dette videre. Da blir det en ny prosess etter det igjen, sa Skisland etter møtet.

– Dette har vært en så viktig sak for oss, og det har vært dramatisk, men det var viktig med samtalen i dag, sa han videre.

Støre sier at regjeringen er opptatt av Agder og av Kristiansand. Han sa også at dette var en sak som hadde vært mer viktig for Senterpartiet enn Arbeiderpartiet i regjeringen.

– Det er bestemt at beboerne i disse kommunene skal få ytre seg, og de skal få gjøre det på et godt grunnlag, sier han.

Relatert