KONSENTRASJON: Kjetil er i gang med ukas produksjon. Foto: Kristian Myhre / TV 2
KONSENTRASJON: Kjetil er i gang med ukas produksjon. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Kjetil (54) fant noe helt spesielt i det gamle huset – det skulle forandre livet hans

Kjetil Junge fra Stavanger jobbet som tømrer og var ekspert på å sette i stand gamle hus. Da han skulle pusse opp sin egen kjeller, dukket det opp noe som hører fortiden til.

– Jeg løp ut i gata og skreik til naboene: «Kom og se, kom og se», sier Kjetil Junge (54) fra Stavanger.

I den ærverdige Bakergata, midt i Stavanger sentrum, ligger det et bakeri helt utenom det vanlige.

Ukas brøddeig veies, brettes og legges i former med stor presisjon.

Atmosfæren i lokalet ser ut som noe man kun har sett på bilder fra gamle dager.

Her bor og jobber baker Junge, og han lever for å bake brød på den gamle måten.

– Brødene blir ganske mye bedre når vi holder oss unna moderne utstyr, og i alle brødene bruker vi kun ur-korn, altså korn som ikke har blitt tukla med, sier 54 åringen.

KLARGJØRING: Deigen hviler før den skal stekes mange timer senere. Foto: Kristian Myhre / TV 2
KLARGJØRING: Deigen hviler før den skal stekes mange timer senere. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Oppussing

I 2005 skulle Kjetil pusse opp kjelleren i huset fra 1830.

Gjemt bak en steinmur fant han en 250 år gammel bakerovn, som sist ble brukt i 1905.

– Det var fort gjort, alt skjedde på sekunder. Fra da bestemte jeg meg for å bli baker, sier han.

FRA FORTIDEN: Slik så det ut etter at Kjetil rev ned den gamle steinmuren. Foto: Privat
FRA FORTIDEN: Slik så det ut etter at Kjetil rev ned den gamle steinmuren. Foto: Privat

Historisk

I området huset ligger i, var det flere bakerier på 1800- tallet. Ovnen han fant er bygget rundt en kleberstein-ovn som er enda eldre enn huset.

Det var en del stein som måtte byttes ut, og Kjetil måtte slanke seg for å passe inn i ovnen.

– Jeg byttet ut et tonn med stein, men før det måtte jeg gå ned rundt ti kilo, sier han og ler.

Sist ovnen var i bruk var i 1905, og første gangen han skulle fyre den opp, røykla han hele området.

– Folk på ferja her nede sto med nødblinken på, forteller han.

Og det har tatt tid å bli god.

Kortreist

Kjetil prøve-bakte i ti år, før han tilslutt åpnet bakeriet som heter Rosenkildehaven Bageri.

I dag driver han og kona Mette Gulliksen bakeriet sammen, hun tar seg av alt papirarbeidet.

– Det har vært en lang prosess, og jeg svidde av en del brød i starten. Det tok tid før jeg fikk kontroll på å håndtere varmen i ovnen og ingredienser, sier han.

– Og da jeg en dag tenkte at alt måtte være økologisk, da reagerte surdeigen ekstremt mye bedre, og det var da ting begynte å skje, sier Kjetil.

HÅNDTVERK: Surdeigen må håndteres på riktig måte. Foto: Kristian Myhre / TV 2
HÅNDTVERK: Surdeigen må håndteres på riktig måte. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Surdeigen Kjetil bruker er fra Italia og skal være 120 år gammel. I tillegg henter han ut råvarer fra Stavanger-området.

– Vi har lyst til å gjøre minst mulig avtrykk. Vi henter ut ved og dyrker kornet lokalt – alt i Stavanger og det er godt gjort, sier han.

Stekeprosessen

Det er sent torsdag kveld og det er 12 timer til bakeriet åpner. Ovnen holder jevnt 300 grader.

Første ladning med brød settes inn.

HØYT TEMPO: Brødene stekes på høy varme. Foto: Kristian Myhre / TV 2
HØYT TEMPO: Brødene stekes på høy varme. Foto: Kristian Myhre / TV 2
FERDIG: Etter 40 minutter er brødene gylne og har fått en fin skorpe. Foto: Kristian Myhre / TV 2
FERDIG: Etter 40 minutter er brødene gylne og har fått en fin skorpe. Foto: Kristian Myhre / TV 2
ATMOSFÆRE: Alt ser slik ut det gjorde før i tiden. Foto: Kristian Myhre / TV 2
ATMOSFÆRE: Alt ser slik ut det gjorde før i tiden. Foto: Kristian Myhre / TV 2
UTSALG: Brødene selges for 150 kroner stykket. Foto: Kristian Myhre / TV 2
UTSALG: Brødene selges for 150 kroner stykket. Foto: Kristian Myhre / TV 2
KONGELIG: Legg merke til kronen på skiltet. Bakere var beskyttet av kongen før i tiden. Foto: Kristian Myhre / TV 2
KONGELIG: Legg merke til kronen på skiltet. Bakere var beskyttet av kongen før i tiden. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Kjetil styrer baker-spaden som han aldri har gjort annet, det går fort unna.

– Det er noe helst spesielt med denne ovnen, du får ikke til dette i en vanlig ovn, sier han

De nystekte brødene blir hentet ut én etter én, de knitrer og lukten av nystekt brød setter seg i lokalet.

Populært

Bakeriet er kun åpent hver fredag, dette fordi det tar tid å forberede og bake slik de gjorde før i tiden.

Brødene koster fra 150 kroner stykket.

GAMMEL TRADISJON: Atmosfæren i bakeriet er noe helt utenom det vanlige. Foto: Kristian Myhre / TV 2
GAMMEL TRADISJON: Atmosfæren i bakeriet er noe helt utenom det vanlige. Foto: Kristian Myhre / TV 2

De første kundene er på plass allerede før åpningstid.

Anette Dahle har vært fast kunde lenge.

– Det er litt helgekos, så det er bra med åpning på fredager, sier hun.

– Det koster mer enn vanlig brød, men dette er noe helt spesielt, så det plager meg ingen ting, sier hun.

DAGENS FØRSTE SALG: Anette Dahle var tidlig ute for å sikre seg et brød til helgen. Foto: Kristian Myhre / TV 2
DAGENS FØRSTE SALG: Anette Dahle var tidlig ute for å sikre seg et brød til helgen. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Ernst Knutsen har også tatt turen innom bakeriet i dag.

– At noen tar vare på den type kulturarv er verdifullt nok egentlig.

Hver fredag blir alle brødene utsolgt. Kjetil selger også noen av brødene til de beste restaurantene i byen.

– Responsen har vært fantastisk, og det er en av drivkraftene til at jeg holder på med dette, i tillegg møter jeg så mange kule og forskjellige folk, sier Kjetil.

Blir man rik av dette ?

– Nei, overhodet ikke. Går du i null så er man super-happy. Men man blir rik på mye annet, sier bakeren.