WIDERØE: Streiken resulterte i kansellerte fly for Widerøe søndag. Foto: Lien, Kyrre
WIDERØE: Streiken resulterte i kansellerte fly for Widerøe søndag. Foto: Lien, Kyrre

Widerøe kansellerer fire flyvninger: – Mangler folk

Det er fare for trippelstreik i flybransjen, og Widerøe kjenner allerede på konsekvensene.
– Kan bli katastrofalt, sier flyanalytiker.

Søndag måtte Widerøe kansellere fire flyvinger på grunn av mangel på flyteknikere. Det er snakk om èn rundtur til Kristiansand og èn rundtur til Stavanger.

– Vi har færre teknikere enn normalt. Vi mangler folk rett og slett. Vi prøver å tilrettelegge for passasjerene så godt som mulig, og det går flere fly til både Kristiansand og Stavanger på et annet tidspunkt i dag.

Det sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe Silje Brandvoll til TV 2.

Natt til lørdag gikk 31 flyteknikere ut i streik etter at NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ikke klarte å bli enige i meklingen. Allerede mandag blir streiken utvidet med ytterligere 75 flyteknikere.

Venter større utfordringer

Brandvoll er ærlig på at Widerøe kan møte på større utfordringer dersom flystreiken skaleres opp mandag.

– Vi kommer til å mangle flere folk fremover. Vi jobber med å forhåndskansellere noen flyvinger, og prøver å gi passasjerene så mye forutsigbarhet som mulig, men vi kan ikke garantere at det ikke blir noe ad hoc-kanselleringer, sier Branvoll.

Fare for SAS-streik: – Katastrofalt dårlige nyheter

Hun poengterer at de booker om passasjerene til andre flyvninger samme dag og at de samarbeider med andre flyselskap dersom det er mangel på plass på Widerøe sine fly.

– Jobber med forberedelser

Anna Sandell i kommunikasjonsavdelingen i SAS opplyser til TV 2 at alle flyvninger vil gå som normalt søndag, og at passasjerene foreløpig ikke blir påvirket av flyteknikerstreiken.

– Vi følger situasjonen og kan ikke si noe om morgendagen ennå, sier Sandell.

Også Norwegian opplyser at deres flyvninger ikke er påvirket av streiken søndag.

– Vi ber våre passasjerer møte til vanlig tid. Vi jobber med å forberede hvordan vi skal håndtere situasjonen dersom opptrapping av streiken fortsetter, sier pressevakt i Norwegian Silje Glorvigen.

– Kan bli katastrofalt

Det er varslet tre mulige flystreiker samtidig nå før fellesferien starter for fullt. Det kan gi katastrofale følger for både passasjerene og flyselskapene, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

– Om disse streikene slår til og varer over tid vil det bli katastrofale følger for folk i sommer, men det gjenstår å se, sier Elnæs.

– Denne sommeren regnet flyselskapene med å få tidenes beste tall. Dette etter to år med pandemi der tallene tilsvarer historiens dårligste.

SER SKUMMELT UT: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at utfallene blir katastrofale dersom det blir flere streiker i flybransjen i sommer. Foto: Erik Edland
SER SKUMMELT UT: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at utfallene blir katastrofale dersom det blir flere streiker i flybransjen i sommer. Foto: Erik Edland

I tillegg til flyteknikerstreiken, vil det mandag foregå et nytt meklingsoppgjør som kan være av avgjørende betydning. Forhandlingene skal foregå mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart.

Dersom partene ikke kommer til enighet ved midnatt mandag vil 160 flyarbeidere tas ut i streik.

Ved utgangen av juni måned vil det i tillegg bli klart om en mulig pilotstreik vil prege reisevirksomheten i sommer. Dersom meklingen ikke fører fram, er rundt 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark klare til å legge ned arbeidet.

– Akkurat nå ser dette litt skummelt ut. Jeg tror ikke at flyselskapene i noen grad tar livet med ro, eller regner med at flyvningene skal gå som normalt i sommer, sier Elnæs.

Han lever snarere i den tro at flyselskapene er i full gang med å planlegge for mulige problemer og hvordan de skal takle dem på best mulig måte overfor passasjerer og flyselskapene selv.

– Men, vi kan jo håpe på at streikene ikke blir noe av, gjennom at partene som er i forhandlinger blir enige, uten at man går til konflikt, sier han.