KOORDINERT AKSJON: To personer er arrestert samtidig i forbindelse med en koordinert aksjon, opplyser PST. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
KOORDINERT AKSJON: To personer er arrestert samtidig i forbindelse med en koordinert aksjon, opplyser PST. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Brødre pågrepet for terrordeltakelse

Én mann ble pågrepet i Oslo og én i Bulgaria. De to er brødre, etter det TV 2 erfarer.

– PST har i en koordinert aksjon med bulgarske påtalemyndigheter og bulgarsk politi gjennomført en pågripelse både i Bulgaria og i Norge i går morges, sier påtaleansvarlig Thomas Blom i PST til TV 2 onsdag.

Blom forteller at det er snakk om to menn, på henholdsvis 22 og 18 år. Begge er norske statsborgere.

– Én student i Bulgaria og én ung mann her i Oslo, sier Blom.

Etter det TV 2 erfarer, er mannen som ble pågrepet i Bulgaria storebroren til han som er pågrepet i Oslo.

VILLE IKKE VENTE: Påtaleansvarlig Thomas Blom i PST forteller at risikoen for at «noen skulle gjøre noe», førte til pågripelsene tirsdag. Foto: Gorm Røseth / TV 2
VILLE IKKE VENTE: Påtaleansvarlig Thomas Blom i PST forteller at risikoen for at «noen skulle gjøre noe», førte til pågripelsene tirsdag. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Samtykker til fengsling

Mannen som ble pågrepet i Oslo, har samtykket til 14 dagers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud. Han samtykket også til at dette ble behandlet i såkalt kontorforretning, altså uten fremstilling for retten.

18-åringen er siktet etter straffelovens § 136a, som gjelder deltagelse i en terrororganisasjon, men nekter straffskyld.

– Det dreier seg, iallfall for han som er pågrepet i Oslo, om en siktelse som gjelder deltagelse i en terrororganisasjon. Og hvor deltagelsen etter vår mening dreier seg om støtte til al-Qaida og al-Qaida-virksomhet, hovedsakelig på nett og nettbaserte fora, sier Blom.

22-åringen som er pågrepet i Bulgaria, blir trolig fremstilt for retten der allerede onsdag. PST vet ikke når han er tilbake på norsk jord.

– Normalt vil det gå relativt raskt, sier Blom.

PST vet foreløpig ikke mye om omfanget, men regner med at etterforskningen vil avdekke dette og ville uansett ikke vente lenger med å gå til pågripelse.

– Vi ser at den virksomheten som er bedrevet, er både samfunnsskadelig og farlig, og risikoen for at noen gjør noe, er ganske stor.

PST vil ikke svare på om støtten er av økonomisk art.

– Jeg vil ikke, slik saken står nå, gå inn på noen detaljer i saken. Vi jobber på spreng med å sikre databærende enheter, og tilrettelegge for videre etterforskning.

Handlet på forespørsel fra Norge

Til TV 2 opplyser kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, at det var norske myndigheter som utstedte arrestordren mot mannen i Bulgaria.

– Pågripelsen i Bulgaria var etter en europeisk arrestordre fremmet av norsk påtalemyndighet til bulgarske myndigheter, sier Hugubakken.

I en SMS til TV 2 sier mannens forsvarer, Per Zimmer, følgende:

– Det er på dette stadiet i saken ikke aktuelt å kommentere siktelsen utover at siktede ikke har deltatt i noen terrororganisasjon, og nekter straffskyld etter siktelsen.