DYRT DRIVSTOFF: Her er prisene fra Shell Storetveit i Bergen tirsdag. Foto: Kåre Breivik / TV 2
DYRT DRIVSTOFF: Her er prisene fra Shell Storetveit i Bergen tirsdag. Foto: Kåre Breivik / TV 2

Høyeste bensinpris noensinne i Norge

Tirsdag var prisen på bensin over 27 kroner per liter.

Både Circle K og Shell bekrefter overfor TV 2 at bensinprisene tirsdag er de høyeste noensinne i Norge.

Den var over 27 kroner per liter.

27,22 kroner

– Av konkurransehensyn kan vi ikke oppgi eksakte priser, verken dagens eller historiske priser, men det jeg kan si, er at prisnivået vi så i formiddag på bensin på over 27 kroner, er det høyeste noensinne i Norge, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til TV 2.

Dette bekrefter også kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i St1, som driver landets Shell-stasjoner.

– Prisrekorden på bensin kom i dag, etter flere oppganger den siste tiden på grunn av lav produksjon i forhold til etterspørsel, pluss økt oljepris, sier Aasheim.

– Prisen notert klokken 12 i dag var på 27,22 kroner på bemannede stasjoner, legger Aasheim til.

Bensinprisene har steget kraftig de siste årene. Den er doblet siden februar 2011, da den lå på 13,43 kroner, ifølge SSB. For 20 år siden var den helt nede i 8,83 kroner.

Stiger trolig mer

Mandag fortalte sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til TV 2 at bensinprisene kommer til å stige dersom EU vedtar oljeembargo mot Russland - noe EU nettopp har gjort.

– Så fort prisen på olje går opp, betyr det at raffineriene må betale mer for råoljen, og da skal de selvfølgelig ha mer betalt for produktet de selger, så det vil du definitivt komme til å se, sa Saltvedt.

I tillegg er det enda en faktor som taler får ytterligere prisøkning fremover.

– Sommeren er en periode hvor det brukes mye drivstoff, både i Europa og i USA. Det er «Memorial Day» i USA i dag, og da sparkes sommersesongen, også kjent som «driving season», i gang der. Samtidig går vi inn i orkansesong. August er gjerne den måneden i året hvor man bruker mest olje, forklarte Saltvedt.

Ber Vedum reagere

Frp-politikeren Roy Steffensen, som sitter i Stortingets finanskomité, ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum reagere.

– Med et pennestrøk kan de endre avgiftsnivået slik at kostnaden blir lavere hver gang man fyller tanken. Vente og se-holdningen som regjeringspartiene har praktisert til nå, har kun ført til at kontoen tømmes for næringslivet og vanlige folk, sa Steffensen til TV 2 mandag.