OLJEEMBARGO: Den franske presidenten Emmanuel Macron kom med gode nyheter mandag Foto: Olivier Matthys / NTB.
OLJEEMBARGO: Den franske presidenten Emmanuel Macron kom med gode nyheter mandag Foto: Olivier Matthys / NTB.

Full strid om oljeboikott mot Russland

Flere toppledere hevder nå at det går mot en enighet i EUs forhandlinger om en sjette sanksjonspakke mot Russland, men en statsminister stritter imot.

Oppdateres.

Ursula von der Leyen, lederen for Europakommisjonen, sier at alle spørsmål nå er løst utenom dilemmaet med råolje via rørledninger, ifølge Reuters.

Frankrikes president Emmanuel Macron bekrefter også mandag ettermiddag at det går mot enighet.

– Jeg tror vi beveger oss mot en avtale om en sjette sanksjonspakke, sier Macron.

Tysklands statsminister Olaf Scholz forventer også at det snart kan være snakk om en enighet, uten å ville gi et direkte tidsestimat for når et forslag kan foreligge.

– For alt jeg vet, så høres det ut som det kan være en konsensus - og før eller siden vil det bli det, sier Scholz, ifølge Reuters.

POSITIV: Ursula von der Leyen, presidenten i Europakommisjonen, er positiv til framtidig enighet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB.
POSITIV: Ursula von der Leyen, presidenten i Europakommisjonen, er positiv til framtidig enighet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB.

En person stritter likevel imot og sier de er langt unna et kompromiss.

Har lagt fram krav

Selv om mange av EU-lederne nå ser ut til å nærme seg en enighet, så sier Ungarns statsminister Viktor Orbán at det ikke ser bra ut. Han har utlyst et krav om at Ungarn først må få sikret energiforsyningen.

– Fram til nå, i de første fem sanksjonspakkene, har man først kommet med sanksjonene, så har man tenkt på konsekvensene de vil få og hvordan løse dem. Siden det nå dreier seg om energi, må vi endre vår inngang, sier Orban på vei inn til EUs toppmøte, ifølge NTB.

I et nytt angrep mot EU-kommisjonen er han tydelig på at det ikke finnes noe kompromiss ennå.

PUTIN-VENN: Statsminister Viktor Orban, sier EU er langt unna enighet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB.
PUTIN-VENN: Statsminister Viktor Orban, sier EU er langt unna enighet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB.

– Tidligere har vi vært enige om at rådet ikke skulle foreslå noe på energiområdet som ikke medlemslandene er enige om på forhånd. Nå har vi plutselig fått inn ideen om at vi skal innføre sanksjoner på olje, sier han.

Statsministeren i Luxembourgs, Xavier Bettel, er sterkt uenig med Orban.

– Vi vil alltid finne et kompromiss. Det pågår fortsatt samtaler. Så lenge det er samtaler, er jeg håpefull, sa han idet han ankom møtet, ifølge Reuters.

Den sjette sanksjonspakken

Eu-lederne er mandag og tirsdag samlet for bli enige om en sjette sanksjonspakke mot Russland, hvor ett av spørsmålene er om det skal innføres oljeembargo.

Et slikt forbud vil føre til at næringsliv i EU ikke vil få kunne kjøpe olje fra landet.

Radiojournalisten David Carretta melder via Twitter at EU-ambassadørene er enige om en oljeembargo mot Russland, som gjør unntak for rørledninger.

Carretta skriver videre at avtalen trolig blir bekreftet i Europarådet mandag ettermiddag, og at den juridiske lovteksten kan godkjennes onsdag denne uka.

EU-landene har forhandlet om denne boikotten en måneds tid nå. Den inngår i den sjette sanksjonspakken mot Russland og er som de foregående sanksjonene en økonomisk reaksjon på Russlands angrep på Ukraina.

Ungarn har lenge strittet imot. Ifølge Georg Riekeles i tankesmien European Policy Center, kommer 60 prosent av landets oljeimport og 80 prosent av landets gassimport fra Russland.