SIKTES I ENGLAND: Kevin Spacey må svare for seg i britisk rettsvesen. Foto: Nicholas Kamm
SIKTES I ENGLAND: Kevin Spacey må svare for seg i britisk rettsvesen. Foto: Nicholas Kamm

Kevin Spacey siktes for seksuelle overgrep i Storbritannia

Filmstjernen skal ha begått overgrep mot tre menn.

Skuespillerstjernen siktes for fire tilfeller som involverer tre menn, sier påtalemyndighetene i Storbritannia i en pressemelding.

Siktelsene kommer etter en gjennomgang av bevisene som er samlet inn av Metropolitan-politiet, sier leder Rosemary Ainslie hos påtalemyndigheten CPS (Crown Prescution Service, red.anm.).

Ainslie legger til at den rettslige prosessen er pågående og at Spacey har krav på en rettferdig rettergang.

Flere år tilbake i tid

Den ene mannen hevder at han ble utsatt for seksuelt overgrep i London i 2005, mens en annen sier at han ble tvunget til sex mot sin vilje i 2008. Også dette skal ha skjedd i London.

Den tredje hevder at han ble misbrukt i Gloucestershire i 2013.

Spacey har benektet alle anklager mot ham.

Kevin Spacey var en av verdens mest fremtredende skuespillere frem til det i 2017 dukket opp grove anklager mot ham. En skuespiller hevdet at han som 14-åring ble utsatt for seksuelt trakasserering av Spacey i 1986. Spacey var da 26 år gammel.

Spacey reagerte med en beklagelse på Twitter, hvor han skrev at han ikke kunne huske hendelsen, men var sjokkert over å høre dette og ba om unnskyldning «dersom han oppførte seg slik» for det som «må ha vært grovt upassende oppførsel i fylla».

I kjølvannet av dette kom 14 andre personer også med anklager mot Spacey.

Betalte tilbake 277 millioner

62-åringen er kjent for storfilmer som «American Beauty», «Seven» og «De Mistenkte», samt Netflix-serien «House of Cards».

I 2021 ble det kjent at han betalte tilbake 31 millioner dollar til MRC, studioet som produserte sistnevnte serie. Det tilsvarte da 277 millioner norske kroner.

Spacey ble sparket fra «House of Cards» på grunn av anklager om seksuell trakassering og overgrep.

Studioet skrev deretter om serien for å fjerne hans rollekarakter, og reduserte antall episoder fra 13 til åtte, noe som medførte et stort inntektstap for selskapet.