
Smittesporing etter apekopper i Oslo
Oslo kommune er i gang med smittesporing etter at en utenlandsk person, som besøkte Oslo i mai, har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland.
Den smittede er en reisende person fra et europeisk land, hvor det er utbrudd av apekopper, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).
– Vedkommende besøkte Oslo 6.–10. mai og hadde symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitten etter hjemkomst, skriver FHI i en pressemelding.
Oslo kommune jobber nå sammen med FHI for å kartlegge hvem som kan ha vært utsatt for smitte, for å kunne gi informasjon til de det gjelder.
Nærkontakter kontaktes
FHI er også i kontakt med helsetjenesten i personens hjemland, for å kartlegge ytterligere hvor personen har vært under sitt opphold i Oslo.
Eventuelle nærkontakter av den smittede vil bli kontaktet og bedt om å være observante på symptomer på apekopper.

De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.
– Ikke uventet
– Det er ikke uventet at personer smittet med apekopper har vært i Norge, og helsetjenesten skal være forberedt på det, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
– Tror du det er smitte i Oslo nå?
– Vi er veldig usikre på det. Det kommer an på hvilke aktiviteter vedkommende har gjort i Oslo, sier Aavitsland til TV 2.

Det er dette FHI og Oslo kommune nå jobber med å kartlegge.
– Dersom vedkommende har hatt noen nærkontakter, for eksempel seksualpartnere i Oslo, kan det i så fall være smitte, sier han.
Vet hvor personen har bodd
Fungerende smittevernoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo sier at de holder på å kartlegge hvor vedkommende har vært i Oslo.
– Vi vet hvor vedkommende har bodd, men jeg ønsker ikke å si om personen har bodd privat eller på hotell, sier Skjoldborg Lindboe til TV 2.

Smittevernoverlegen bekrefter at de har funnet et lite antall, indirekte nærkontakter.
– Jeg vil understreke at det er liten smittefare. Man må ha vært tett på vedkommende for å bli smittet. Dette er ikke like smittsomt som covid.
Kan smitte via sengetøy
Smitte forekommer oftest ved direkte kontaktsmitte, men indirekte kontaktsmitte og dråpesmitte kan forekomme.
Indirekte kontaktsmitte kan for eksempel være via sengetøy.
For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid. Ifølge FHI er det da snakk om timer.
FHI har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.
– Vi bistår nå Oslo kommune med å informere dem som den reisende hadde nær kontakt med under oppholdet. Det er for tidlig å vurdere risikoen for at noen av dem er smittet. Smittefaren til den allmenne befolkningen regnes som svært lav, sier Aavitsland.