NVE advarer om sprengt kapasitet og enda høyere strømpriser i framtiden

Fram mot 2030 kan Norge oppleve situasjoner hvor det kan bli for lite strøm i perioder med høyt forbruk, og enda høyere strømpriser. Det mener NVE.

IMPORT: Fram mot 2030 vil Norge i perioder ikke klare å produsere nok strøm, og vil være avhengige av å importere. Det viser en ny utredning fra NVE. Foto: Jan-Petter Dahl  / TV 2
IMPORT: Fram mot 2030 vil Norge i perioder ikke klare å produsere nok strøm, og vil være avhengige av å importere. Det viser en ny utredning fra NVE. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

I perioder med høyt strømforbruk vil Norge måtte importere strøm for å klare toppene, og i slike perioder vil strømprisene også fyke til værs. Det viser en ny utredning fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mot 2030 vil effektbalansen, hvor mye strøm vi bruker på en gang, utfordre kraftsystemet i både Norge og Norden, heter det blant annet i utredningen, som torsdag ble oversendt Olje- og energidepartementet.

– Effekt handler om at vi har nok strøm til enhver tid, selv på den kaldeste vinterdag. Effekt har ikke pleid å være et problem i Norge, men i årene framover går vi mot en strammere effektbalanse. Det blir viktig å følge med på utviklingen de neste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding.

Utredningen er gjennomført av NVE, i samarbeid med Statnett, på oppdrag fra departementet.

(©NTB)