FLERE DØDE: Den kraftige eksplosjonen har kostet flere liv. Mange er fremdeles savnet etter eksplosjonen. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters
FLERE DØDE: Den kraftige eksplosjonen har kostet flere liv. Mange er fremdeles savnet etter eksplosjonen. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

Kraftig eksplosjon ved luksushotell på Cuba – flere døde

Minst 26 er døde og over 60 er sendt til sykehus etter en kraftig eksplosjon på Hotel Saratoga i Cubas hovedstad, Havana, fredag.

Eksplosjonen skjedde fredag morgen klokken 10.50 lokal tid.

Hotellet, som ligger i gamlebyen i Havana, er ifølge en rekke kubanske medier helt ødelagt.

Minst 26 personer er døde, mens 50 voksne og 14 mindreårige er sendt til sykehus, opplyser lokale myndigheter. Ifølge leder for nødetatene, Carlos Ricardo Perez Diaz, er det barn blant de skadde.

Lørdag kveld er fremdeles 45 personer innlagt på sykehus.

STORE ØDELEGGELSER: Både hotellet og flere nærliggende bygninger er hardt skadd etter eksplosjonen fredag. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters
STORE ØDELEGGELSER: Både hotellet og flere nærliggende bygninger er hardt skadd etter eksplosjonen fredag. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

Gasslekkasje

En boligblokk som ligger skrått ovenfor hotellet har også fått store skader, og dører og vinduer er ødelagt på en skole like ved. En liten butikk som lå rett nedenfor det bare en grushaug igjen av.

Hotellet skal ha vært under reparasjon da ulykken skjedde, ifølge NTB. Det tyder på at en gasslekkasje var årsaken til eksplosjonen.

– Det var ikke en bombe eller et angrep, men en forferdelig ulykke, sier Cubas president, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, i en uttalelse.

Likevel har eksplosjonen spredt panikk blant befolkningen i Havanas historiske bydel, som for ikke lenge siden har satt i gang med gjenåpningen etter koronapandemien.

UD: Trolig ingen nordmenn rammet

Utenriksdepartementet er kjent med eksplosjonen, og arbeider nå med å finne ut om norske borgere kan være berørt av hendelsen.

– Ambassaden i Havana arbeider med å innhente mer informasjon om hendelsen og om norske reisende er rammet eller berørt, opplyser UDs pressetalsperson, Ragnhild Håland Simenstad, til TV 2.

Like før klokken 23 opplyser Simenstad at UD så langt ikke har fått informasjon som tilsier at norske borgere er rammet.

UD opplyser at de har kjennskap til at det skal befinne seg et mindre antall norske borgere på Cuba.

– Norske borgere er ikke forpliktet til å orientere oss om reise og opphold i utlandet, og det er derfor vanskelig å si hvor mange nordmenn som nå oppholder seg på Cuba, opplyser Simenstad.

Den norske ambassaden i Cuba viser til UD, og ønsker ikke selv å gi en uttalelse.

SØKER: Redningarbeidere leter etter savnede i ruinene. Foto: Adalberto Roque / AFP
SØKER: Redningarbeidere leter etter savnede i ruinene. Foto: Adalberto Roque / AFP

Stor folkemengde på stedet

Lokale myndigheter har iverksatt tiltak for å forsøke å få hundrevis av personer som forsøker å se hva som foregår til å fjerne seg fra stedet. Flere som bor i området melder at internett er nede.

Vitner som var på Plaza Revolución forteller til 14ymedio at de hørte et kraftig drønn, og de kunne se røyk som steg opp fra hotellet, som ligger nær hovedstadens havneområde.

Også Landbruksuniversitetet i Havana rapporterer om eksplosjonen på sin Twitter-konto. De skriver at eksplosjonen sannsynligvis skjedde da flytende gass ble overført fra en lastebil.

Luksushotellet ligger i den cubanske gamlebyen, og har hatt celebre gjester som Beyonce og Jay Z. De bodde på hotellet i 2013 da de feiret fem års bryllupsdag.

FRA 2013: Foto fra da Beyonce og Jay Z feiret fem års bryllupsdag på hotellet.
FRA 2013: Foto fra da Beyonce og Jay Z feiret fem års bryllupsdag på hotellet. Foto: STR / NTB

Relatert