Ekskludert fra Jehovas vitner – nådde ikke frem i Høyesterett

En kvinne som ble ekskludert fra Jehovas vitner, nådde ikke frem i Høyesterett.

HØYESTERETT: En kvinne nådde ikke frem i Høyesterett etter å ha blitt ekskludert fra Jehovas vitner. Foto: Gorm Kallestad
HØYESTERETT: En kvinne nådde ikke frem i Høyesterett etter å ha blitt ekskludert fra Jehovas vitner. Foto: Gorm Kallestad

En kvinne ble ekskludert fra Jehovas vitner i 2018 fordi hun etter menighetens syn hadde utvist seksuell umoral, opplyser Høyesterett. Selv har hun sagt at hun ble utsatt for overgrep.

Religions- og forsamlingsfriheten gir trossamfunn en stor grad av selvstendighet, blant annet til å bestemme hvem som skal være medlemmer.

– Høyesterett kom likevel til at vedtaket om at kvinnen skulle ekskluderes ikke var fullstendig unndratt domstolsprøving.

Dermed ble ikke saken avvist av domstolene, slik som Jehovas vitner krevde.

– Høyesterett skriver at det er lagt vekt på at vedtaket hadde store personlige konsekvenser for kvinnen. Ettersom menigheten følger en praksis, hvor medlemmer skal unngå å ha kontakt med den som er ekskludert.

Dette gjelder også den nærmeste familien.

– Det følger likevel av religionsfriheten at et vedtak truffet av et trossamfunn med en religiøs begrunnelse ikke kan settes til side av domstolene utelukkende på det grunnlag at det er sterkt urimelig.

– Domstolsprøvingen må begrenses til å gjelde om grunnleggende krav til forsvarlig saksbehandling var oppfylt, og om vedtaket var bygd på et vesentlig uriktig faktum, skriver landets øverste domstol.

Etter en konkret gjennomgang kom Høyesterett til at eksklusjonsvedtaket ikke kunne settes til side på noen av disse grunnlagene.

Denne avgjørelsen avklarer dermed domstolenes adgang til overprøving av vedtak i et trossamfunn.