STRØMPRISER: Fredag vil strømprisen ligge på 2,78 kroner per kilowattime i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge mellom klokka 7 og 8, ifølge Nord Pool. Foto: Lise Åserud
STRØMPRISER: Fredag vil strømprisen ligge på 2,78 kroner per kilowattime i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge mellom klokka 7 og 8, ifølge Nord Pool. Foto: Lise Åserud

Norske strømpriser fortsetter å stige etter russisk gasstopp

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 2,78 kroner per kilowattime (kWh).

Det viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. I Midt- og Nord-Norge blir prisen 0,44 kroner per kWh på sitt høyeste.

Onsdag ble det kjent at Russland kutter leveransene av naturgass til Polen og Bulgaria. Nyheten kom brått på markedet, og ga tydelige konsekvenser for gassprisene.

TV 2 skrev nylig hvordan russisk gasstopp vil prege norske strømpriser.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil fredag ligge på 1,37 kroner per kWh. Det er 0,07 kroner høyere enn på torsdag og 0,85 kroner høyere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm fredag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 2,13 kroner per kWh. Deretter kommer Midt-Norge med en døgnpris på 0,29 kroner og Nord-Norge med en døgnpris på 0,18 kroner

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom midnatt og klokken 1 på natten i Nord-Norge, da på 0,13 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,90 kroner og Midt-Norge 0,16 kroner.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 2,77 og 0,12 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,82 og 0,34 kroner per kWh.