TWITTER-EIER: Tesla- og SpaceX sjefen er nå også eier av Twitter. Foto: BRITTA PEDERSEN / POOL / AFP
TWITTER-EIER: Tesla- og SpaceX sjefen er nå også eier av Twitter. Foto: BRITTA PEDERSEN / POOL / AFP

Elon Musk har kjøpt Twitter for nær 44 milliarder dollar

Twitter har akseptert Elon Musks bud på 44 milliarder dollar for selskapet.

Twitter har akseptert Elon Musks bud på hele 44 milliarder dollar for selskapet., det bekrefter selskapet i en pressemelding.

Med det kan Tesla- og SpaceX-sjefen også pryde seg med å være eneeier av Twitter.

– Fri tale er grunnfjellet for et fungerende demokrati, og Twitter er det digitale bytorget der saker som er viktige for menneskehetens fremtid diskuteres, sier Musk.

– Enormt potensial

Han legger ikke skjul på at han har store planer for plattformen å gjøre Twitter «bedre enn noen gang».

– Twitter har et enormt potensial – jeg ser frem til å samarbeide med selskapet og brukerfellesskapet for å åpne det opp.

Selskapet ble solgt for 54,20 dollar per aksje, slik Musk opprinnelig bød for selskapet. Dermed blir totalen på 44 milliarder dollar, altså 402 milliarder kroner.

– Når oppkjøpet er gjennomført, vil Twitter bli et helt privateid selskap, heter det i pressemeldingen

Når et selskap blir privat i amerikansk børssammenheng betyr det at selskapet blir tatt av børs. Twitter blir derfor nå tatt av børs.

– En litt løs kanon

Mange har sådd tvil om Musk sine intensjoner og stilt spørsmål ved om han faktisk er villig til å kjøpe mediegiganten. Ifølge Nygård-Hansen har Musk sagt en rekke ulike ting om oppkjøpsplanene.

– Han er en litt løs kanon. Han gjør mye rart, hevder Nygård-Hansen og forklarer:

– Han annonserte oppkjøpet på nærmere 10 prosent i begynnelsen av april og da sa han tydelig ifra om at han ville være en passiv eier, så ville han ha styreplass, også ville han ikke ha styreplass, og etter det ville han kjøpe opp hele selskapet.

Frykter oppkjøpet

Elon Musk er verdens rikeste mann og nå vil han kjøpe mediegiganten, som privatperson. Det kan få flere negative konsekvenser mener Nygård-Hansen.

– Egentlig håper jeg at dette ikke skjer, sier han.

Selv skriver Musk i en twitter-melding at han håper den verste kritikken forblir på twitter.

«Jeg håper at selv mine verste kritikere forblir på Twitter, for det er det ytringsfrihet betyr» skrev han.

Nygård-Hansen mener det vil gi Musk stor makt.

– Jeg liker ikke det faktum at stadig mer makt skal havne på stadig færre hender, mener kommunikasjonsrådgiveren.

Vil gjøre tjenesten reklamefri

Tesla-gründeren opplyste i begynnelsen av april at han hadde kjøpt 9,1 prosent av Twitter, drøyt 73,5 millioner aksjer.

På nettopp Twitter har han den siste tiden sagt at han vil gjøre tjenesten reklamefri, til tross for at rundt 90 prosent av selskapets inntekter i fjor kom fra annonser.

For en drøy måned siden antydet Musk at han hadde planer om å røske opp i Twitter.

I en melding til sine 80 millioner følgere på Twitter fastslo han at ytringsfrihet er vesentlig for at et demokrati skal fungere. Deretter spurte han dem om de mener Twitter følger dette prinsippet. Hele 70, 4 prosent svarte nei.

Ytringsfrihet

Musk gjentar dette poenget om ytringsfrihet i mandagens uttalelse i forbindelse med oppkjøpet.

– Ytringsfriheten er selve bærebjelken i et fungerende demokrati, og Twitter er et digitalt bytorg hvor temaer som er essensielle for menneskets fremtid, blir diskutert, sier Musk.

Men en ny EU-lov kan spenne bein på Musks visjon om total ytringsfrihet på Twitter, skriver The New York Times.

EU-landene ble lørdag nemlig enige om nye regler som øker nettgigantenes ansvar for innhold som brukerne legger ut. Målet er blant annet å forhindre hatprat og spredning av desinformasjon i sosiale medier.

Loven innebærer at Twitter og andre sosiale medier-plattformer med over 45 millioner brukere i Europa må moderere plattformene sine for å luke ut skadelig innhold, som for eksempel desinformasjon.

Kan åpne for Trump-comeback

På nettopp Twitter har Musk den siste tiden sagt at han vil gjøre tjenesten reklamefri, til tross for at rundt 90 prosent av selskapets inntekter i fjor kom fra annonser.

Musk har også påpekt at han vil fjerne begrensningene og reglene som førte til at USAs tidligere president Donald Trump ble utestengt fra plattformen. Årsaken til utestengelsen etter stormingen av Kongressen i januar 2021, var at Twitter da mente at den daværende presidenten oppildnet til ytterligere voldsbruk.

Trump kunngjorde i vinter sin egen sosiale medier-plattform, Truth Social, som et alternativ til Twitter med samme prinsipp og lignende funksjoner.

Musk ble nylig spurt i en TED-talk det finnes noen begrensninger på ytringsfriheten. Da svarte han at Twitter og lignende plattformer «åpenbart er knyttet til gjeldende lover i hvert enkelt land. Så det er helt klart enkelte begrensninger på ytringsfriheten i USA, og Twitter er selvsagt nødt til å følge slike lover».

Relatert