Grepet strammes rundt Putin: – Kun to ting som gjenstår

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener det knapt er noen begrensninger på Vestens støtte til Ukraina.

– Nå er hanskene fullstendig av. Det er knapt noen begrensninger på den militære støtten som gis til Ukraina.

Det sier oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen. Han peker på at mange av de varslede sanksjonene fra Vesten mot Russland har blitt satt i verk.

– De har fått mye mer avanserte langtrekkende og tunge våpen enn de fikk for noen uker siden, og mer er på vei. De får omfattende etterretningsstøtte fra USA, og det meste av sanksjoner har blitt gjennomført, sier Karlsen.

Mener Russland har feilet

Mandag morgen lovet USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin ytterligere 700 millioner dollar i amerikansk bistand til Ukraina. Av dette skal 300 millioner dollar gå til kjøp av våpen.

MØTTES I KYIV: USA sin utenriksminister Antony Blinken møtte Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kyiv. Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin var i den ukrainske hovedstaden for første gang siden den russiske invasjonen startet i slutten av februar. Foto: AP / NTB
MØTTES I KYIV: USA sin utenriksminister Antony Blinken møtte Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kyiv. Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin var i den ukrainske hovedstaden for første gang siden den russiske invasjonen startet i slutten av februar. Foto: AP / NTB

Utenriksministeren mener det er tydelig at det er Ukraina som har suksess i krigen.

– Russlands mål om å underlegge seg Ukraina har feilet, militæret deres har feilet og forsøkene på å så splittelse i Nato har feilet, sier Blinken.

Ifølge britisk etterretning har Russland kun gjort små fremskritt etter at de begynte å fokusere på å kontrollere Donbas-regionen.

– Uten å ha tilstrekkelig logistisk og kampmessig støtte på plass, så har ikke Russland klart å få et betydelig gjennombrudd, skriver det britiske forsvarsdepartementet.

Kun to ting gjenstår

Ifølge Karlsen er det ikke mye som gjenstår før alle de varslede sanksjonene mot Russland har blitt satt i verk.

– Det er en full stans i import av russisk olje og gass, som selvfølgelig er problematisk for en del europeiske land som er helt avhengig av det, sier Karlsen.

I tillegg gjenstår det å iverksette det Karlsen kaller «sekundære sanksjoner».

– Det er sanksjoner mot andre land som handler med Russland. Grepet strammer seg. Jeg tror alle begrensningene som var på vestlig side i begynnelsen av konflikten med tanke på støtte til Ukraina og sanksjoner mot Russland stort sett er borte nå, sier Karlsen.

– Strammer grepet om russisk økonomi

Oberstløytnanten mener Russland merker sanksjonene på to måter.

– Umiddelbart får Ukraina militær støtte, og det merker Russland direkte på bakken. Det er noe som har betydning på kort sikt, og det betyr noe hver eneste dag på slagmarken i Ukraina.

– Det andre er at disse sanksjonene strammer grepet om russisk økonomi, men det tar lengre tid. Det tar erfaringsvis måneder, kanskje år, før det får full virkning, sier Karlsen.

I tillegg har det ifølge Karlsen kommet rapporter om at den russiske produksjonen av stridsvogner er kraftig rammet av sanksjonene.

– Det er fordi de ikke får tak i komponenter eller mikrobrikker. Industrimaskinene som de bruker i våpenfabrikkene er sannsynligvis ofte lagd i Tyskland, Japan eller USA, og disse blir ikke oppdatert eller vedlikeholdt, sier Karlsen.