BOMBEANGREP: Bildet er fra moskeen i Mazar-e-Sharif som ble rammet av en bombeeksplosjon torsdag. Fredag smalt det igjen, i en moské i Kunduz. Foto: AP / NTB
BOMBEANGREP: Bildet er fra moskeen i Mazar-e-Sharif som ble rammet av en bombeeksplosjon torsdag. Fredag smalt det igjen, i en moské i Kunduz. Foto: AP / NTB

Taliban: Over 30 drept i bombeangrep mot moské i Afghanistan

Minst 33 mennesker er drept i et bombeangrep mot en moské nord i Afghanistan, opplyser Taliban.

Taliban opplyser at 33 mennesker er drept i et bombeangrep mot en moské i Afghanistan. En religiøs skole skal også være rammet i angrepet.

Moskeen skal være mye brukt av tilhengere av sufisme, en muslimsk bevegelse som ytterliggående islamister mener er kjettersk.

– Eksplosjonen fant sted i en moské i Imam Sahib-distriktet i Kunduz. 33 sivile ble drept, deriblant barn, skriver talsmann for Taliban-regjeringen, Zabihullah Mujahid, på Twitter.

Mange elever blant ofrene

Nyhetsbyrået AP skriver at 43 mennesker er såret som følge av angrepet, og at mange av dem er studenter. Flere av ofrene skal være elever ved den religiøse skolen.

– Vi fordømmer denne forbrytelsen, og vi uttrykker vår dypeste medfølelse med de etterlatte, sier Mujahid, som kaller angriperne for «oppviglere og onde elementer».

Ingen har så langt sagt at de står bak angrepet, men torsdag tok IS ansvar for to andre terrorangrep. Det ene var rettet mot en gutteskole i et sjiamuslimsk område av Kabul onsdag. Skolen ble rammet av to bomber, og minst sju elever ble drept.

Afghanistan har de siste dagene blitt rammet av en rekke blodige terrorangrep. Blant annet eksploderte en veibombe nær en gutteskole i den afghanske hovedstaden Kabul.

Bomben skadet to barn i et sjiamuslimsk nabolag. En tredje bombe i Kunduz såret 11 mekanikere som jobbet for landets Taliban-herskere, ifølge Al Jazeera.

Skjulte bombe i veske

Torsdag ble minst tolv mennesker drept og mange flere såret da en bombe rammet en sjiamuslimsk moské i Mazar-e-Sharif. Bomben skal ha ligget skjult i en veske som ble etterlatt i moskeen og utløst med en fjernkontroll.

Selv om Taliban, som forfekter en fundamentalistisk tolkning av Koranen, gjenerobret makten i Afghanistan i august, har mer ytterliggående sunnimuslimske grupper fortsatt å angripe landets religiøse og etniske minoriteter.