ULTIMATUM: Soldatene blir bedt om å legge ned våpnene, om de vil leve. Foto: Sergei Grits / AP
ULTIMATUM: Soldatene blir bedt om å legge ned våpnene, om de vil leve. Foto: Sergei Grits / AP

Russland gir ukrainske soldater i Mariupol et ultimatum

Soldatene som kjemper for å forsvare den beleirede og istykkerbombede havnebyen Mariupol, har fått beskjed om å legge ned våpnene søndag morgen eller dø.

De ukrainske soldatene i byen fikk frist fram til klokken 12 norsk tid søndag formiddag til å overgi seg, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, som siteres av flere medier.

Men en rådgiver for ordføreren i Mariupol skriver på Telegram at de ukrainske styrkene vil fortsette å forsvare Mariupol, til tross for Russlands ultimatum.

– Forsvarerne våre fortsetter å holde forsvaret fra og med i dag, skriver rådgiveren, Petro Andushjsjenko, på Telegram.

Ukrainas statsminister Denys Sjmunal sier søndag ettermiddag i 15-tiden at ukrainske styrker ikke har overgitt seg.

Søndag truer det russiske forsvarsdepartementet med å eliminere all motstand, etter det er klart at ultimatumet deres ble avvist av ukrainske styrker.

– Ved ytterligere motstand vil alle bli eliminert, uttaler departementet.

Omringet

Russland hevdet lørdag å ha tatt kontroll over de sentrale delene av byen og at de gjenværende ukrainske og utenlandske soldatene har forskanset seg på det store stålverket Azovstal. Livene til dem som overgir seg blir spart, heter det fra russisk side.

Tass siterer generaloberst Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet, som sier situasjonen på stålverket er «katastrofal».

Søndag morgen hevder det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at 400 utenlandske leiesoldater er omringet ved stålverket. Ifølge nyhetsbyrået kommer opplysningen fra ukrainske tjenestemenn som har overgitt seg.

De fleste leiesoldatene skal etter opplysningene være fra europeiske land og Canada.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Zelenskyj: Umenneskelig i Mariupol

Russland hevder ukrainske soldater i Mariupol har bedt om tillatelse fra Kyiv om å overgi seg.

President Volodymyr Zelenskyj sa i en tale lørdag kveld at situasjonen i havnebyen Mariupol fortsatt er ekstremt alvorlig og umenneskelig.

– Dette er det Russland har gjort. Med vilje. Og de fortsetter med overlegg å ødelegge byer. Russland forsøker å utslette alle som er i Mariupol, sa presidenten i en videotale lørdag kveld.

Røde og hvite flagg

Mizintsev sier at russiske soldater fra klokken 6 lokal tid kommer til å heise røde flagg og at den ukrainske siden hvite «hele veien rundt Azovstals perimeter» som et tegn på at våpenstillstanden respekteres.

Etter at den er bekreftet via avtalte kommunikasjonskanaler, kan ukrainske styrker mellom klokken 6 og 13 lokal tid trekke seg ut av området «uten våpen og ammunisjon».

Mizintsev oppfordret i tillegg alle ukrainske styrker om å legge fra seg våpnene for å unngå samme skjebne som i Mariupol. Han lovet at Russland skal følge alle regler for behandling av krigsfanger som er nedfelt i Genevekonvensjonen.

Relatert