VOLDTEKTSSIKTET: Den 20-år gamle mannen som er siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel ukrainsk flyktning i Tromsø er i tillegg tiltalt for 11 andre overgrep. Foto: Nils Ole Refvik
VOLDTEKTSSIKTET: Den 20-år gamle mannen som er siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel ukrainsk flyktning i Tromsø er i tillegg tiltalt for 11 andre overgrep. Foto: Nils Ole Refvik

Den voldtektssiktede er tiltalt for 11 overgrep: – Ekstra belastning for de som er involvert

Den 20-år gamle mannen som skal ha voldtatt en mindreårig ukrainsk flyktning er i tillegg tiltalt for overgrep på 11 andre kvinner.

Lørdag morgen ble en mann i 20-årene siktet for voldtekt av en mindreårig ukrainsk flyktning i Tromsø.

Politiet har begjært ham varetektsfengslet i fire uker på grunn av gjentakelsesfare. Den siktede er tiltalt for 11 overgrep i en annen straffesak som skal opp for retten i slutten av april.

– Det er selvfølgelig en dypt tragisk sak for alle som er involvert. Det er kjedelig det som har skjedd, og svært alvorlig.

Det sier bistandsadvokat Erik Ringberg som bistår fem av de 11 fornærmede i saken til TV 2.

Tett opp mot hovedforhandlingen

I lys av det som har skjedd så er det ifølge Ringberg ingen tvil om at mannen skulle vært fengslet på et tidligere tidspunkt.


– Det er klart at når det skjer så tett opp mot en straffesak som skal starte i slutten av april , hvor det er mange mindreårige barn som er involvert, så kommer denne hendelsen nært på de som er fornærmet og deres familier. Så det blir en ekstra belastning for de som er involvert, sier Ringberg.

Ikke ukjent

Hittil har over 11.000 ukrainske flyktninger ankommet Norge. I tiden fremover er det forventet langt flere.

BISTANDSADVOKAT: Erik Ringberg bistår fem av elleve kvinner som er fornærmet i rettsaken mot 20-åringen som lørdag morgen er siktet for overgrep på en mindreårig ukrainsk kvinne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BISTANDSADVOKAT: Erik Ringberg bistår fem av elleve kvinner som er fornærmet i rettsaken mot 20-åringen som lørdag morgen er siktet for overgrep på en mindreårig ukrainsk kvinne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere denne uken uttalte Utlendingsdirektoratet (UDI) at det flere steder er meldt om ukrainske flyktninger som har opplevd uønsket oppmerksomhet på de ulike mottakene.

– I sånne type kriser, der kvinner og barn er på flukt alene, er det kjent at det raskt kan oppstå muligheter for utnytting.

Det sier professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi, May-Len Skilbrei, ved universitetet i Oslo (UiO) til TV 2.

Lett bytte

Professor Inger Skjelsbæk ved Institutt for fredsforskning og førsteamanuensis ved UiO mener det er grunn til å frykte flere lignende hendelser.

– Jeg er svært bekymret for alle flyktninger i hele Europa, også de som kommer til Norge. Vi kan ikke være så naive og tro at seksuelle overgrep på flyktninger ikke skjer hos oss. Det har vi sett eksempler på flere ganger, sier Skjelsbæk.

Professoren legger til at det å bli utsatt for overgrep er en enorm belastning i seg selv. Da kan man jo bare tenke seg hvilken påkjenning det gir dersom man kommer fra en krigssituasjon i tillegg.

FLYKTNINGSTRØM: Ukrainske kvinner og barn flykter alene. Foto: Simen Askjer / TV 2
FLYKTNINGSTRØM: Ukrainske kvinner og barn flykter alene. Foto: Simen Askjer / TV 2

Likevel mener hun Norge har gode forutsetninger for å forhindre dette.

Hun peker blant annet på informasjon om rettigheter og hva flyktningene kan få av støtte som viktige grep.

– Dette er ofte velutdannede, smarte mennesker. De trenger informasjon om hvor de kan få økonomisk støtte, hvor de skal melde fra om de skulle oppleve noe og ikke minst hvilke rettigheter de har som flyktninger, sier Skjelsbæk.

Urovekkende deltakelse

I en pressekonferanse fredag gjorde Emilie Enger Mehl (Sp) det kjent at flere tidligere overgripere har engasjert seg i frivillighetsarbeid knyttet til flyktningbølgen fra Ukraina.

Til tross for at justisministeren ikke kunne gå inn på konkrete detaljer, opplyste hun om at de følger situasjonen nøye.

– Dette er bekymringsverdig. Det er flere enkeltpersoner som har meldt seg frivillig, og derfor vært involvert i forbindelse med å transportere ukrainske kvinner og barn, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Jonas Fabritius Christoffersen til TV 2.

I tillegg mener Mehl at risikoen for menneskehandel har økt med flyktningkrisen i Ukraina. Derfor vurderer regjeringen om det er behov for grensekontroll.

Uvisst fremtid i møte

Ifølge professor, May-Len Skilbrei, ved institutt for kriminologi og rettssosiologi er det per nå ingen klare holdepunkter for justisministerens bekymringer knyttet til menneskehandel.

TIDLIGERE OVERGRIPERE: Emilie Enger Mehl bekymrer seg for menneskehandel i forbindelse med flyktningkrisen. Foto: Per Haugen / TV  2
TIDLIGERE OVERGRIPERE: Emilie Enger Mehl bekymrer seg for menneskehandel i forbindelse med flyktningkrisen. Foto: Per Haugen / TV 2

Likevel peker hun på at flyktningkriser skaper uoversiktlige situasjoner.

– Det er så langt ikke grunnlag for å uttrykke dette som et problem på nåværende tidspunkt. Informasjonen er usikker og det er flere påstander som har blitt tilbakevist, sier Skilbrei.

– Rasende og lei meg

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier han er rasende og lei seg etter å ha lest om den ukrainske 17-åringen som skal ha blitt voldtatt i byen.

En mann i 20-årene er siktet for å ha voldtatt jenta. Voldtekten skal ha skjedd torsdag. Mannen er fra før tiltalt for en rekke andre overgrep i en annen sak.

Wilhelmsen skriver på Facebook at han er rasende etter hendelsen.

ORDFØRER: Gunnar Wilhelmsen er ordfører i Tromsø Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
ORDFØRER: Gunnar Wilhelmsen er ordfører i Tromsø Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Tromsø skal være et trygt sted for ALLE! Derfor blir jeg rasende og utrolig lei meg når jeg leser om voldtekten av den 17 år gamle ukrainske jenta. Dette skal ikke skje, og alle mine tanker går til ho som nå har fått livet snudd opp ned. Først av krigen, så dette, skriver Wilhelmsen.

Han ber kommunens innbyggere om å stå sammen for å sikre at alle kan føle seg trygge i Tromsø.

– La oss i Tromsø kommune vise at vi bryr oss. La oss slå ring om alle som opplever vold og overgrep. Alle skal være trygg i Tromsø kommune! skriver han.

Relatert