Stoltenberg: – Dagene som kommer blir trolig verre

Uttalelsen kommer etter at Natos utenriksministere møttes til et krisemøte for å diskutere krigen i Ukraina fredag.

Natt til fredag brøt det ut brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker. Atomkraftverket er et av Europas største.

Fredag møttes Natos utenriksministere for å diskutere den eskalerende situasjonen.

– Dagene som kommer vil trolig bli verre. Vi kommer til å se mer død og flere militære angrep i Ukraina, sa Stoltenberg under pressekonferansen.

– Dette er Putins krig. En krig han har valgt og planlagt.

Stoltenberg opplyser om at Finland og Sverige skal ta større del i samarbeidet med Nato, og inviterer de to landene til å ta del i alle samtaler relatert til krigen fremover.

Har knust freden

− Vi fordømmer angrepene på de sivile. Dette demonstrerer hensynsløsheten til Russland i denne krigen, og viktigheten av å avslutte den, sa Stoltenberg da han tok imot USAs utenriksminister fredag morgen.

Ifølge Reuters kommer det meldinger om at kjernekraftverket er under russisk kontroll. Ifølge ukrainske myndigheter skal det ikke være målt forhøyede nivåer av radioaktivitet etter brannen i kraftverket.

– Russland har innledet en krig i en skala vi ikke har sett i Europa siden andre verdenskrig. Russland har knust freden på det europeiske kontinent, sa Stoltenberg da han innledet møtet.

Han understrekte at Nato ikke søker konflikt med Russland.

– Vi søker ikke krig og konflikt med Russland. Samtidig er det viktig å vise vår forpliktelse til å forsvare alle våre allierte. Derfor har vi økt vårt nærvær i den østlige delen av alliansen.

USAs utenriksminister Antony Blinken var blant utenriksministerne som var til stede under Natos møte fredag.

– Alle allierte, på hver sin måte, kommer for å hjelpe Ukraina. Alle allierte hjelper med å styrke Nato. Vi søker ikke konflikt, men om konflikt kommer til oss er vi klare for det, sa Blinken.

Se hvorfor eksperten er bekymret her:

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt har også uttalt at de fordømmer Russlands angrep av Europas største atomkraftverk.

– Det er dypt uansvarlig med kamphandlinger i nærheten av et slikt anlegg. Det er helt avgjørende at de som jobber med anlegget får tilgang for å sikre det, sa Huitfeldt til TV 2 fredag.

– Dette har sjokkert en hel verden. Vi har sterke minner fra ulykken ved Tsjernobyl i sin tid, sa hun i forkant av møtet, ifølge NTB.

Anklager Russland for «atomterror»

Ukrainas president Zelenskyj anklager Moskva for å ty til det han kaller atomterror etter et angrep mot det store kjernekraftverket Zaporizjzja.

Russland synes å ville «gjenta» Tsjernobyl-katastrofen, ifølge Zelenskyj.

– Intet annet land enn Russland har noensinne åpnet ild mot atomreaktorer. Dette er den første gangen i vår historie, i menneskehetens historie. Terroriststaten har nå måttet ty til atomterror, sier Zelenskyj i en videomelding.