SAMTALER: Runde nummer to med samtaler mellom Russland og Ukraina er i gang. Foto: Mykhailo Podoljak / Twitter
SAMTALER: Runde nummer to med samtaler mellom Russland og Ukraina er i gang. Foto: Mykhailo Podoljak / Twitter

Ukraina og Russland enige om evakuering av sivile

Russiske og ukrainske forhandlere har startet andre runde med samtaler i Hviterussland torsdag. Nå skal de ha oppnådd «felles forståelse» om evakuering av sivile.

Ukraina sier de har oppnådd «felles forståelse» med Russland om evakuering av sivile, skriver Sky News.

I samtalene skal forhandlerne ha blitt enige om å etablere humanitære korridorer for å evakuere sivile.

De ukrainske forhandlerne ha ikke fått det oppnådd det resultatet de ønsket, opplyser president Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver, Mykhailo Podoljak.

Ukraina gikk inn i samtalene med håp om full våpenhvile og russisk tilbaketrekking. Likevel kan dette kan signalisere et positivt skritt.

– Den andre runden med samtaler er over. Dessverre har ennå ikke Ukraina oppnådd resultatene landet trenger. Det ble kun gjort beslutninger om å organisere humanitære korridorer, heter det i en uttalelse fra Podolyak.

Videre sier en ukrainsk kilde til kanalen at avtalen innebærer en mulig midlertidig våpenhvile under evakueringene.

Betydelig fremgang

Russiske forhandlere har også bekreftet at begge parter har blitt enige om å støtte humanitære korridorer og muligheten for en våpenhvile rundt disse områdene, ifølge Sky News.

De la til at Russland mener samtalene har ført til betydelig fremgang.

I samtalene skal de også enige om en tredje runde med samtaler, skriver flere medier.

Saudi-Arabia tilbyr å være vertskap

Vladimir Putin snakket torsdag med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som tilbød å stille som vertskap for mekling mellom Ukraina og Russland.

– Kronprinsen forklarte kongerikets støtte til å bidra til en politisk løsning som fører til en slutt på krigen og oppnåelse av sikkerhet og stabilitet, og at kongeriket er klare til å gjøre en innsats for å mekle mellom partene, heter det i en uttalelse fra det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Golfstatene, inkludert Saudi-Arabia, har i stor grad latt være å kritisere Russland etter at landet invaderte Ukraina i forrige uke.

Onsdag denne uka stemte imidlertid golfstatene for en FN-resolusjon som krever at Russland umiddelbart trekker seg ut av Ukraina.

Startet torsdag ettermiddag

Den andre runden med samtaler mellom Russland og Ukraina startet i Hviterussland torsdag.

– På agendaen er umiddelbar våpenhvile og humanitære korridorer for evakuering av sivile, skrev Ukrainas forhandler Mykhailo Podoljak på Twitter.

Den russiske delegasjonen ledes av president Vladimir Putins nære venn, tidligere kulturminister Vladimir Medinskij, som i morgentimene torsdag opplyste at de var på vei til Hviterussland.

Noen timer senere meldte også president Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver Mykhailo Podoljak at den ukrainske delegasjonen var på vei til møtestedet i Brest-regionen vest i Hviterussland.

– På vei til forhandlinger med Russland. Alt i helikopteret, twitret han og la ut et bilde av seg selv, sammen med den ukrainske politikeren David Arakhamia.

Humanitære korridorer

Ukraina krever våpenhvile, men håper i det minste å kunne overtale Russland til å åpne humanitære korridorer fra de store byene.

– Vi begynner om to timer. Humanitære korridorer vil i alle fall stå på agendaen, ellers avhenger det av omstendighetene, skrev Arakhamia på Facebook i 13-tiden torsdag.

Over 1 million mennesker har de siste dagene flyktet fra Ukraina til naboland, men mange sitter i tilfluktsrom og tar ikke sjansen på å bevege seg utendørs.

Her flykter de fra angrepet mot TV-tårnet

Anerkjennelse

Ett av de russiske kravene er ifølge utenriksminister Sergej Lavrov at Ukraina anerkjenner Krim-halvøya, som ble annektert av Moskva i 2014, som en del av Russland.

Russland krever også at de to selverklærte republikkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina blir formelt anerkjent av ukrainske myndigheter.

Lavrov gjentok også kravet om at Ukraina må «demilitariseres og avnazifiseres», hva nå dette måtte innebære.

Den første runden med forhandlinger fant sted i Homjel-regionen sørøst i Hviterussland mandag, og pågikk i sju timer. Det er ikke kjent at det ble oppnådd enighet om noe under disse samtalene.