Amerikansk minister: – Vi er heldige som har deg som generalsekretær nå

BRUSSEL (TV 2): Den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin brukte tiden til å rose Jens Stoltenberg da han kom til NATOs hovedkvarter onsdag morgen. Russland viser ingen tegn til å trappe ned konflikten, og ser isteden ut til å fortsette opprustningen, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

INGEN TEGN: Tross russiske forsikringer om at landet er i ferd med å trekke tilbake styrker ser ikke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg noen tegn til det. Styrkene blir heller flyttet rundt. ifølge Stoltenberg. Foto: KENZO TRIBOUILLARD
INGEN TEGN: Tross russiske forsikringer om at landet er i ferd med å trekke tilbake styrker ser ikke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg noen tegn til det. Styrkene blir heller flyttet rundt. ifølge Stoltenberg. Foto: KENZO TRIBOUILLARD

– Vi er heldige som har deg som generalsekretær nå. Dette er krevende tider, sa den amerikanske forsvarsministren under et kort pressemøte onsdag morgen.

Han nevnte som eksempel Stoltenbergs lederskap som grunnen til at alliansen har stått sammen under Ukraina-krisen. Austin kommenterte ikke situasjonen på grensen mellom Russland og Ukraina på vei inn i NATO-hovedkvarteret. Det gjorde imidlertid Stoltenberg.

Stoltenberg kom med uttalelsene om manglende russisk nedtrapping på vei inn til NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Han la imidlertid til at han håper de russiske uttalelsene om fortsatt diplomati fører fram.

Ingen tegn på tilbaketrekking

Han understreket at det ikke var tegn til at Russland trapper ned spenningen ved grensen ved å fjerne styrker og materiell. Heller at troppene blir flyttet rundt.

Stoltenberg er onsdag vertskap for et møte mellom forsvarsministrene fra alliansens medlemsland.

– Vi står overfor kritiske utfordringer for europeisk sikkerhet, og vi har hørt tegn fra Moskva om at de er klare på å fortsette den diplomatiske dialogen, sier Stoltenberg til pressen.

– Trass i dette har vi ikke sett noen nedtrapping på bakken. Tvert imot har vi sett at Russland fortsetter den militære opprustningen. Og vi har ikke fått svar på vårt skriftlige dokument, der det foreslås konkrete tema Nato er villige til å sette seg ned og diskutere med Russland, sier han.

Russland reagerer

Russiske myndigheter på sin side betegner Natos analyse av russiske styrkebevegelser nær Ukraina som feilaktige.

– Natos vurdering av situasjonen er problematisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov i en kommentar til nyhetsbyrået Interfax.

Stoltenberg sier Nato vil formidle et veldig tydelig budskap til Russland om at de allierte er villige til å sette seg ned og snakke med dem.

– Men samtidig er vi beredt på det verste, sier han.